Доступність посилання

ТОП новини

Влада Великобританії хоче обмежити права підозрюваних у причетності до організованої злочинності.


Олекса Семенченко Слухати: Лондон, 17 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – До британського закону про тяжкі злочини буде додано перелік нових повноважень для правоохоронних органів. Ці повноваження покликані обмежити діяльність осіб та організацій, котрих підозрюють у відмиванні грошей, шахрайстві, контрабанді людей та наркотиків. Проте правозахисники вже критикують нові заходи, вважаючи їх неефективними.


Згідно з новими пропозиціями британського уряду, правоохоронці одержать додаткові повноваження для конфіскації коштів, нерухомості та автомобілів злочинців. Підозрюваних можуть змусити перебувати під спостереженням – перебуваючи на волі, вони будуть зобов''язані носити електронні датчики спостереження й регулярно відмічатися в поліції.

На порушників умов перебування під спостереженням може чекати ув''язнення на термін до 5-ти років. Міністр внутрішніх справ Джон Рід сподівається, що пропозиції дістануть підтримку всіх парламентських партій. Він вважає, що нові заходи допоможуть узяти під контроль верховодів злочинного світу.

Що ж означають пропоновані зміни до закону на практиці?

По суті, такі пропозиції – це намагання уряду використати так звані цивільні суди, щоб поставити підозрюваних у причетності до організованої злочинності під превентивний контроль. Британські цивільні суди, на відміну від карних судів, покладаються на меншу доказову базу. За новими правилами, цивільний суд зможе запровадити суворі обмеження діяльності підозрюваних. Їм можуть заборонити певні поїздки, зустрічі, закрити доступ до банківських рахунків та інтернету.

Фахівців сумніваються у доцільності запланованих обмежень

Ці заходи, подібні до тих, які 2 роки тому запровадили для контролю за підозрюваними у тероризмі. Проте щодо терористів такі обмеження виявилися недосить ефективними. Справді, трьом підозрюваним навіть вдалося втекти з-під нагляду, причому один з них “зник” цього місяця.

Тож у багатьох фахівців викликає сумнів доцільність застосування подібного проекту щодо гангстерів та шахраїв. Цю думку поділяють і правозахисники. Представник організації Liberty Джаґо Расселл зазначає: “Ми справді мусимо знову переглянути ці методи контролю за підозрюваними. Адже вони не захищають громадян від підозрюваних у тероризмі. Liberty вважає, що найкращим засобом захисту громади від підозрюваних у тяжких злочинах було б висунути проти них карні обвинувачення, провести судовий процес, а тоді засудити до того, що цілком можливо буде дуже довгим терміном ув''язнення”.

Нові обмеження можуть застосувати до близько тисячі осіб

Згідно з пропозиціями уряду, клопотатися про застосування заходів контролю за підозрюваними злочинцями зможуть Королівська прокуратура, слідчий орган щодо злочинів при сплаті податків і мита та слідчий орган щодо шахрайства в особливо великих розмірах. Рішення ухвалюватиме суд, якщо вирішить, що ймовірність вини підозрюваного є значною. Підозрювані зможуть оскаржити ухвалу цивільного суду в апеляційному суді.

Міністерство внутрішніх справ повідомило, що нові повноваження правоохоронці можуть застосувати до близько тисячі осіб.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG