Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 19 січня.


Віктор Недоступ Київ, 19 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня відбувся перший трансатлантичний сеанс радіозв’язку, Індіра Ганді стала прем’єр-міністром, в Баку ввели радянські війська, а в Албанії луснули фінансові піраміди.

19 січня 1783 року 26-літній Уільям Пітт став наймолодшим прем''єр-міністром Англії.

1903 – Перший трансатлантичний сеанс радіозв''язку - король Англії Едвард VII розмовляє з президентом США Теодором Рузвельтом.

1915 – перша в 1-й Світовій війні повітряна атака німецьких дирижаблів на територію Великої Британії - два з трьох дирижаблів долітають до східно англійського узбережжя і завдають бомбових ударів по містах Ярмут і Лін.

1966 – Після смерті прем''єр-міністра Індії Лала Бахадура Шастрі новим керівником партії Індійський Національний Конгрес (і, як результат, прем''єр-міністром країни) стає 48-річна Індіра Ганді, дочка і найближча сподвижниця першого прем''єр-міністра Індії Джавахарлала Неру. Вона перша жінка в Індії і друга у світі, що посіла найвищу державну посаду.

1983 – В Болівії заарештовують Клауса Барб''є, керівника німецького гестапо у Ліоні (Франція) часів 2-ї Світової війни. Його звинувачують у злочинах проти людства і смерті тисяч французьких євреїв. У травні 1987 року Барб''є постане перед судом за звинуваченнями в 177-х злочинах проти людяності і у липні його засудять до найвищої у Франції міри покарання - довічного ув''язнення.

1990 – Після вірменських погромів, які почались в Баку 13 січня і тривали протягом 5 днів, що привело до загибелі 35-х людей та перетворення 220 тисяч вірмен на біженців, Верховна рада СРСР приймає рішення про введення в Баку військ і оголошення в місті надзвичайного стану. Мета – запобігти подальшому кровопролиттю і, насамперед, відвести загрозу падіння комуністичного режиму в Азербайджані.

А у 1997 крах албанських фінансових пірамід призвів до початку масових заворушень в країні серед обманутих вкладників. У березні заворушення переросли у повстання по всій країні, яке президент Албанії Салі Беріши оголосив "червоним терористичним бунтом". Спроби збройного придушення викликали анархію по всій країні, і у травні на запрошення керівництва Албанії в країну ввели війська НАТО.
XS
SM
MD
LG