Доступність посилання

ТОП новини

Святкування 100-річчя Корольова.


Віктор Міняйло Київ, 19 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні в Житомирі продовжаться святкування 100-річчя конструктора космічних кораблів Сергія Корольова, який народився в цьому місті. До обласного центру обіцяють завітати його дочка Наталія Корольова, перший льотчик-астронавт незалежної України Леонід Каденюк, київські високопосадовці.

Будинок-музей Сергія Корольова.
Вже зроблені перші кроки з відновлення будинку, де народився Сергій Корольов, постійно оновлюється його музей, і ця робота триватиме, повідомив журналістам напередодні урочистостей голова Житомирської обласної державної адміністрації Юрій Павленко: “Крім того, обласна державна адміністрація виступила з ініціативою запровадити стипендію кращим студентам технічних вузів України, які народжені в Житомирській області. Її вручення відбуватиметься щорічно. Скоріше всього, в приміщенні музею. По друге, я звернувся до міського голови, до міської ради, до обласної ради з ініціативою до сторіччя перейменувати майдан Рад, де стоїть пам‘ятник Корольову, перед облдержадміністрацією, на Майдан Корольова”.

Міська рада Житомира має підтримати це звернення Юрія Павленка. Принаймні так вважає міський голова Віра Шелудченко: “Я думаю, що ми просто затвердимо думку житомирян. Мало хто каже: “На майдані Рад”. Всі звикли називати, що це є площа Корольова. Тому я не думаю, що це буде такою великою проблемою — вирішити це на виконавчому комітеті”.

Керівники Житомирщини сподіваються, що не лише житомиряни, але й усі українці пишаються Корольовим

Житомиряни сподіваються, що їхній край не біднітиме на геніїв, і готові підтримувати найталановитішу юнь. Говорить голова Житомирської обласної ради Ірина Синявська: “Ми дуже сподіваємося, що така плодовита Житомирська земля ще дасть одного Корольова Україні. Тому ми не будемо шкодувати грошей з обласного бюджету. Творіть, а ми оплатимо вашу працю. По-перше, ми маємо вже аналог. Минулого року з обласного бюджету встановили стипендію народним артистам, які проживають на теренах Житомирщини, у розмірі 500 гривень щомісячно. І я думаю, що цей розмір зменшений не буде і для тих студентів, які відзначатимуться стипендією Корольова. У розмірі 500 гривень”.

А ще керівники Житомирщини кажуть: вони хочуть, щоб не лише житомиряни, але й усі українці пишалися Сергієм Корольовим і ніколи не забували, якого він роду-племені. Навіть роздали журналістам автобіографію Сергія Корольова українською мовою, де в графі національність він власноруч написав – українець.
XS
SM
MD
LG