Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Тіньовий проїзд.


Микита Мойсеєв Київ, 18 січня 2007 року. На роботу я їду двома маршрутками і часто спостерігаю, як деякі прискіпливі пасажири сваряться з водіями через квитки. Скрізь у салоні мікроавтобуса написано, що водій повинен їх видавати, але відбувається це далеко не завжди. Отже, гроші, сплачені за проїзд осідають у приватних кишенях. З цього приводу почала бити на сполох Львівська обласна адміністрація – мовляв, тіньових коштів від перевезень лише по області щороку - десятки мільйонів доларів! Як бореться з цим держава і що роблять дотепні пасажири-“зайці”?

Проїзд у львівських трамваях і тролейбусах цього року подорожчає - щонайменше на 10-15%. А торік перевізники області обернули 36 мільйонів доларів “чорних” коштів. Це підрахунки Львівської облдержадміністрації. Вона намагається зробити так, щоб квитки стали невід’ємним атрибутом будь-якої поїздки у транспорті. Як водії та кондуктори видають талончики зараз – розповідає кореспондентка Радіо Свобода у Львові Галина Терещук.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

“Тіньовий” транспортний бізнес діє в Україні, як і будь-які інші подібні оборудки. Безконтрольність плюс безмежні апетити чиновників – такою є основа “чорного ринку” автоперевезень, констатує юрист Тетяна Монтян.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Білоруських охочих “позайцювати” вистачає, навіть всупереч відносно низьким цінам на квитки і водночас суворим штрафам. Мається на увазі проїзд в автобусах, трамваях і тролейбусах, - зазначає мінський кореспондент Радіо Свобода Ігор Калиновський. Полюючи на безбілетників, у Білорусі не винаходять якогось ноу-хау – роз’яснювальна робота, ті ж штрафи, а головне – всевладний, пильний і невблаганний кондуктор.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

"Обілечувати, обілечувати і ще раз обілечувати" – закликають у Міністерстві транспорту. Мовляв, це має вирішити проблему. А проблема в тому, що доходи транспортників невигідно афішувати їхнім власникам - каже один з чиновників Мінтрансу, котрий побажав залишитися інкогніто.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG