Доступність посилання

ТОП новини

Президент ПАРЄ відмовився від зустрічі з Аляксандром Лукашенком.


Валерій Каліновський Слухати: Мінськ, 19 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Рене Ван дер Лінден, який перебуває з візитом у Білорусі вперше за останні 10 років, заявив у п’ятницю, що він відмовився від пропонованої йому зустрічі з білоруським лідером Аляксандром Лукашенком.

Білорусь -- Зустріч у аеропорту Президента Парламентської асамблеї Ради Європи Рене Ван дер Ліндена.
Рене ван дер Лінден заявив за підсумками своїх зустрічей у Мінську, що він не проводив конкретних переговорів з білоруською владою, а лише висловив готовність Ради Європи до діалогу на певних умовах. І, на його думку, білоруська влада після енергетичного конфлікту виявила більше бажання до діалогу з Радою Європи та ЄС.

Перед своїм візитом пан Ван дер Лінден висунув 6 вимог, декотрі з них були виконані, наприклад, йому дали можливість виступити перед студентами Білоруського державного університету. Але головну його вимогу відхилили – про зустріч з політв’язнем Аляксандром Казуліним.Його засудили минулого року за організацію демонстрації опозиції, і він тримав понад 50 днів голодування на знак протесту.

Зустрічатися із Лукашенкою не захотів

Незважаючи на це, пан Ван дер Лінден все ж вирішив їхати до Білорусі, щоб запропонувати інструмент для діалогу з Мінськом. Проте він відмовився від запропонованої білоруською владою зустрічі з президентом Аляксандром Лукашенком.

Рене ван дер Лінден: “Тому що це перший візит на парламентському рівні. Я не виключаю, що наступного разу, коли ми побачимо реальні позитивні кроки Мінська, буде можливо зустрітися і з паном президентом”.

Тим часом у прес-службі президента Лукашенка заявили, що зустрічі з головою ПАРЄ і не планували.

Спершу мусите звільнити політв’язнів

Білорусь залишається єдиною європейською державою, яка не входить до Ради Європи. Її парламент ніяк не представлений у ПАРЄ від 1997 року – після референдуму, який розширив повноваження президента Лукашенка. За словами Рене ван дер Ліндена, він не обговорював тему оновлення статусу для білоруського парламенту, як спеціально запрошеного в ПАРЄ, хоча хотів би поширення діалогу зі владою та опозицією Білорусі.

Передумовою для діалогу має бути звільнення білоруських політв’язнів, каже Рене ван дер Лінден: “Давайте почнемо з визволення політичних в’язнів. Коли існує суперечка, чи є певні особи політв’язнями, давайте покличемо міжнародних експертів, запросимо їх та сприймемо результати їхньої місії зі встановлення фактів”.

Вдалося зустрітися з дружиною політв’язня Казуліна

Не зустрівшись із політв’язнем Аляксандром Казуліним, Рене Ван дер Лінден все ж мав розмову з його дружиною Іриною.

Ірина Казуліна: “Ми говорили про політв’язнів, про те, які крокі потрібні для їхнього звільнення. Він сказав, що всі розмови, які ведуться з білоруською владою, починаються з вимоги звільнити політв’язнів”.

Білоруська влада не визнає існування політичних в’язнів, каже, що є лише люди, засуджені за кримінальні злочини. Відповіді від офіційного Мінська на пропозицію звернутися до міжнародних експертів поки що нема.

Матеріали до теми:

• Вперше за останні 10 років Президент ПАРЄ відвідує Білорусь. • Опозиція не буде представлена в місцевих радах Білорусі. • «Дім Свободи» попереджає про тривожні тенденції з розвитком демократії на теренах СНД.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG