Доступність посилання

ТОП новини

Що втратив український політикум зі смертю Євгена Кушнарьова?


Тетяна Ярмощук Слухати: Київ, 19 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Зі смертю Євгена Кушнарьова Партія регіонів втратила одного зі своїх ідеологів та публічних лідерів, а Харківщина — найяскравішого представника, кажуть коментатори. Як вплине смерть Кушнарьова на українську політику?

Поховання Євгена Кушнарьова: траурна процесія. 19 січня 2007 року.
Заступник голови фракції Партії регіонів у Верховній Раді, голова парламентського комітету з питань правової політики і просто знакова фігура українського політикуму, Євген Кушнарьов був обличчям Партії регіонів. Зі смертю Євгена Кушнарьова Харківщина втратила найяскравішого свого представника у Верховній Раді, а Партія регіонів — ідеолога, речника та знакового представника «недонецької» групи.

Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив харківський політичний експерт Олексій Попов: «Я був на прощанні з Кушнарьовим. Я не чекав, що буде така черга близько кілометра, і багато людей не встигли попрощатися з Кушнарьовим. Партія регіонів втратила політика, який мав найбільший смак до ідеології цієї партії. Партія регіонів втратила найяскравіше недонбасівське обличчя. У неї є проблема, як замінити Кушнарьова, і як недонбасівське обличчя, і як головного ідеолога».

На думку ще одного харківського політолога Валерія Дудка, цілком ймовірно, що зі смертю Євгена Кушнарьова презентабельність Партії регіонів на Харківщині знизиться: «Його місце має хтось посісти. А такої кандидатури поки що немає. Його вплив на райони області був відчутним через тих людей, із якими він працював тривалий час, його вплив на облраду, на представників бізнесу, на певні фінансово-економічні групи… Людини, яка була б здатна впливати не лише на мерію, але й на обласну раду, немає».

Смерть Євгена Кушнарьова — більша втрата для української політики, аніж для Партії регіонів, вважає політолог Кость Бондаренко: «Останнім часом Євген Кушнарьов був більше політиком-символом, аніж людиною, яка дійсно впливала на процеси у Партії регіонів. Багато хто в Партії регіонів бачив у ньому чужинця. Він дійсно був репрезентантом харківської групи, але ця група, порівняно зі всією чисельністю фракції, була хоч і активною, але малочисельною. У зв’язку з загибеллю Євгена Кушнарьова втрачається притягальний центр для харківської групи всередині Партії регіонів. Втрачається дуже потужний і досвідчений політик, який мав величезний невикористаний потенціал. Цей потенціал міг бути використаний Кушнарьовим, як самостійним політиком».

Євген Кушнарьов помер у середу від вогнепального поранення, отриманого на полюванні. Генеральна прокуратура кваліфікує справу про загибель Кушнарьова як «вбивство через необережність». У Харкові оголосили дводенну жалобу.

Матеріали до теми:

• Злети і падіння Євгена Кушнарьова. • Помер народний депутат Євген Кушнарьов.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG