Доступність посилання

ТОП новини

Чи видно кінець ери Карімова?


Мар’яна Драч 22 січня 2006 року (Radio Svoboda.Ua) – Сьогодні виповнюється сім років відтоді як Іслам Карімов вдруге склав присягу на посаду президента Узбекистану. Здавалося б, тепер у цій середньоазійській республіці мала б бути у розпалі президентська кампанія, а присягу повинен би був складати новий лідер. Але нічого подібного там не відбувається.

Іслам Карімов став керувати Узбекистаном, тоді ще радянським, майже 18 років тому. З подачі Михайла Горбачова колишній вихованець дитячого будинку став першим секретарем Компартії Узбекистану, а згодом і двічі президентом.

Найбільшими ворогами Узбекистану він вважає ісламських терористів, а тема боротьби з міжнародним терором – козирна карта Карімова, до якої він часто звертається: "Я переконаний, що сьогодні, коли Росія сама піддається масованим атакам з боку міжнародного тероризму, вона прекрасно розуміє, що значить у цьому регіоні, середньоазійському регіоні мир і стабільність".

Один із найбрутальніших лідерів у регіоні

Стабільність, якою пишається Карімов, для багатьох узбеків обернулася тюремним ув‘язненням і тортурами. Про таку долю критиків узбецької влади говорять міжнародні правозахисники, для яких Іслам Карімов — один із найбрутальніших лідерів у регіоні. Їхні звіти з Ташкента майорять повідомленнями про узбецьких журналістів, що зникли безвісти, та узбецьких правозахисників, яких віднедавна почали масово звинувачувати у здирництві.

В очах світу Карімов найсильніше заплямував свою репутацію півтора року тому, коли влада розстріляла сотні мирних жителів в Андижані. Для офіційного ж Ташкента насилля спровокували міжнародні екстремісти.

Референдуми для продовження президентських повноважень

Сім років тому Іслама Карімова вдруге обрали президентом і за Конституцією на зміну йому мав би прийти новий лідер. Але про нові вибори немає згадки ні в пресі, ні на телеекранах. За одним із законів, що суперечить Конституції, вибори президента Узбекистану мають провести у грудні того року, коли закінчуються президентський термін. Тобто, фактично термін повноважень Карімова продовжений ще майже на рік.

Оглядачі припускають, що він може знайти юридичні і політичні лазівки, щоб знову сісти у президентське крісло. Двічі Іслам Карімов уже проводив референдуми, щоб продовжити свої повноваження, не виключено, що буде і третя спроба.
XS
SM
MD
LG