Доступність посилання

ТОП новини

Конгрес США буде менш корумпованим


Сергій Куделя Вашингтон, 22 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Минулими вихідними президентські перегони у США поповнилася трьома новими учасниками. Про свою готовність позмагатися за Білий Дім заявили два демократи — сенатор від штату Нью Йорк Гіларі Клінтон та губернатор штату Нью Мексіко Білл Ричардсон, а також республіканцеь — сенатор зі штату Канзас Сем Браунбек. Нова демократична більшість у Конгресі США щойно відзначила перші сто годин свого правління. І головними своїм успіхом демократи називають ухвалення закону, який зменшує можливості для корупції серед колег-законодавців.

Чартерні рейси приватними літаками, екзотичний відпочинок, квитки на спортивні змагання, розкішні обіди – усе це було було невід’ємною частиною привілейованого життя американських законодавців у Вашингтоні. Лобісти були готові оплатити будь-які примхи конгресменів, аби ті підтримали їхні законопроекти. Відтепер усі свої екстравагантні потреби законодавці будуть змушені оплачувати самі.

Новий закон, ухвалений минулого тижня Сенатом США, суттєво обмежує можливості для сенаторів та конгресменів використовувати свою посаду у корисних цілях. Він забороняє приймати від бізнес-лобі дорогі подарунки та користуватися корпоративними літаками чи будь-які, сплачені лобістами, послуги відшкодовувати зі власних коштів. Новий закон вплине і на подружніх партнерів членів Конгресу США. Вони тепер не зможуть працювати у лобістських компаніях, допоки їхні чоловіки чи дружини працюють на Капітолійському Пагорбі.

Корупція серед членів Конгресу США була однією з головних тем останньої виборчої кампанії. Низка республіканців втратили свої місця у Конгресі через обвинувачення у фінансових зловживаннях. Один з них, конгресмен з Огайо Роберт Ней був минулого тижня засуджений до двох з половиною років позбавлення волі за отримання від лобістів різних коштовностей на сотні тисяч доларів.

Шість передвиборчих обіцянок узаконені за сто годин

Демократи, які пообіцяли припинити корупцію на Капітолійському Пагорбі, ухвалили новий законопроект за майже одностайної підтримки республіканців. Лідери демократів наголошують, що за перші сто годин своєї роботи Палата представників підтримала вже шість законів, які вони обіцяли виборцям під час передвиборчої кампанії. Інші ухвалені демократами закони передбачають підвищення мінімальної заробітної плати, зменшення цін на ліки, та відновлення фінансових зборів з діяльності нафтових компаній.

Американські оглядачі вказують на вирішальну роль нового спікера Палати представників Ненсі Пелозі у забезпеченні ефективної роботи демократичної більшості. Це відзначають і американські виборці, більшість з яких ( 51% ) схвально оцінюють її діяльність. Експерти вважають, що продуктивність роботи демократів у Конгресі вплине і на їхні шанси повернути наступного року контроль над Білим Домом.
XS
SM
MD
LG