Доступність посилання

ТОП новини

Німецька преса: Часи панібратства у відносинах із Росією минули.


Надія Кандиба Слухати: Німеччина, 22 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Більшість німецьких коментаторів позитивно пишуть про візит канцлера Німеччини Анґели Меркель до Росії. Адже під час зустрічі в Сочі російський президент Володимир Путін пообіцяв Німеччині і Європейському Союзу надійне постачання енергоносіїв.

Президент Росії Володимир Путін і Канцлер Німеччини Анґела Меркель у Сочі. 21 січня 2007 р.
«У добрих відносинах між Росією та Європейським Союзом зацікавлені обидві сторони», — пише газета Bild. Далі видання наголошує, що минули часи переповненого почуттями панібратства, яке демонстрували Шрьодер і Путін.

"Канцлер Меркель внесла у стосунки нову тверезість. Їй ідеться лише про інтереси Німеччини й ні про що інше. Ми залежимо від нафти й газу з Росії. Росіяни потребують нас, як споживачів. Саме на цьому напевне й наголосила канцлер у Сочі. Правдою є також те, що без порозуміння між Берліном і Москвою ніхто не може гарантувати стабільності Європи. Але важливою умовою є й те, щоб кожна сторона демонструвала цивілізоване поводження. Тому остання зупинка поставок нафти на Захід, що відбулося без жодного попередження, є неприйнятною",— зазначає газета Bild.

«Позиція Москви завжди є інакшою, ніж точка зору Заходу»

Водночас інше видання, газета Badische Zeitung, звертає увагу на те, як складно підтримувати контакти з Росією. «Близький схід, Іран або Косово – яке б питання не взяли, позиція Москви завжди є інакшою, ніж точка зору Заходу. І все ж таки саміт в Сочі можна вважати успіхом”, — переконана газета Badische Zeitung. Видання пояснює: „Кремлівський лідер кожного разу намагається вибороти для себе політичний капітал з розбіжностей всередині ЄС. А Меркель йому чітко продемонструвала, що спільнота є більше, ніж просто вільна економічна зона, й здатна говорити одним голосом».

«Навіть доброзичливі поради Європейського Союзу сьогодні відкидають...»

І ще одна цитата на цю тему. Газета Hannoversche Allgemeine Zeitung пише: «У спілкуванні з політичними партнерами Росія полюбляє демонструвати свою перевагу. Завдяки торгівлі сировиною її державна скарбниця добре наповнена. Навіть доброзичливі поради Європейського Союзу сьогодні відкидають, як небажане втручання у внутрішні справи. Їй ще не вдалося знайти розумного балансу в поводженні з сусідніми країнами й клієнтами, які купують її сировину. Тому Меркель зробила правильно, що звернулася до Путіна не тільки, як до торговельного партнера, а й як до президента країни, котра якомога швидше мала б почати відстоювати ті самі цінності, що і Європейський Союз».

Матеріали до теми:

• Візит канцлера Німеччини до Росії – у центрі уваги енергетична політика. • Німеччина хоче розширити співпрацю з країнами Чорного моря і Центральної Азії. • Канцлер Німеччини: Росія руйнує довіру до себе.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG