Доступність посилання

ТОП новини

ЄС і Україна починають у лютому переговори про нову угоду.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 22 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Переговори про розширену угоду між Україною та Євросоюзом можуть розпочатися наступного місяця. Так вирішили міністри закордонних справ країн ЄС на засіданні в Брюсселі. Цьому передувала дискусія про те, чи слід у новій угоді надавати Києву перспективу членства в Євросоюзі. Представники ЄС домовилися, що майбутня угода не визначатиме наперед, як розвиватимуться відносини України і Євросоюзу.


Євросоюз не говорить Україні ані так, ані ні, адже нова угода не буде обумовлювати, як далі можуть розвиватися відносини Брюсселя та Києва. Це є своєрідним компромісом,якого досягли представники ЄС. Так, Польща, Угорщина, Британія і Швеція виступали за те, щоб у майбутній угоді надати Україні перспективу вступити до Євросоюзу.

Проти цього виступали Франція та Іспанія. Головуюча в ЄС Німеччина запропонувала компромісний варіант, за яким Євросоюз у новій угоді визнає європейські перспективи і європейський вибір України. Однак членський квиток у Євросоюзі Брюссель Києву не обіцяє.

Представники ЄС неодноразово нагадували, що Україна не може розраховувати на вступ до ЄС, оскільки є учасницею Європейської політики сусідства, яка не передбачає членство у Євросоюзі.

Нова угода має передбачати зону вільної торгівлі

Початок переговорів з Україною про нову угоду міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер вважає хорошим сигналом: “Я дуже задоволений тим, що сьогодні нам вдалося домовитися про початок переговорів. Я вважаю, що це переконливий політичний сигнал – Європа хоче і буде вносити свій вклад у розвиток відносин з Україною. Вже незабаром відбудеться зустріч Трійки на рівні директорів департаментів політики, а 6 лютого пройде зустріч на рівні міністрів – у цей день, з нашого погляду, можуть офіційно розпочатися переговори”.

Нова угода має передбачати, що Євросоюз та Україна створять зону вільної торгівлі. У документі також йтиметься про енергетичну співпрацю ЄС та України, яка є важливою країною транзиту енергоносіїв. У майбутню угоду представники ЄС мають включити зобов''язання Євросоюзу сприяти українським реформам. Міністри закордонних справ ЄС наголосили, що Україна повинна проводити подальші реформи.

Матеріали до теми:

• Посол України при ЄС Роман Шпек: "Я бачу багато позитивного в рішенні ЄС розпочати переговори про нову угоду з Україною". • ЄС хоче нових відносин із Україною, але не може вирішити, яких саме.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG