Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Янукович заявив, що шукатиме компромісу щодо закону про Кабмін із Президентом


А Голова Верховної Ради сказав у вівторок, що не підписуватиме закон про Кабмін, який Президент ветував 19 січня. Олександр Мороз нагадав, що підписував цей закон 27 грудня, після того, як депутати ухвалили відповідне рішення. Напердодні Президент України закликав Олександра Мороза забезпечити дотримання Конституції під час повторного розгляду закону про Кабмін.


Прем''єр-міністр Віктор Янукович допускає внесення змін до закону "Про Кабінет Міністрів України" для усунення розбіжностей із Президентом Віктором Ющенком: "Я не виключаю, що за деякими напрямками або статтями цього закону можливі які-небудь компромісні рішення, якщо ці рішення потрібно буде приймати в політичній площині, і це піде на користь суспільству, державі в цілому". Янукович підкреслив, що Кабмін завжди налаштований на пошуки компромісу.

А Голова Верховної Ради Олександр Мороз сказав у вівторок, що не підписуватиме закон про Кабмін, який Президент ветував 19 січня.

За його словами, Конституція не потребує підпису спікера після подолання парламентом президентського вето на закон: "Він підписується раз після його прийняття й направляється на підпис Президентові й оприлюднення. Якщо Президент після подолання вето не вважає за потрібне підписувати закон, голова Верховної Ради зобов''язаний оприлюднити його зі своїм підписом, що був поставлений свого часу".

Олександр Мороз нагадав, що підписував закон про Кабмін як голова Верховної Ради 27 грудня, після того, як депутати ухвалили відповідне рішення.

Водночас спікер звинуватив Мукачівський суд, який заборонив йому підписувати й оприлюднювати цей закон, у порушенні процедури розгляду справи.

Верховна Рада подолала вето Президента на закон про Кабмін 12 січня. Через тиждень Віктор Ющенко ще раз ветував цей закон, пояснивши, що поданий на підпис документ відрізняється від тексту, який ухвалив парламент.

Олександр Мороз заявляв, що в разі, якщо глава держави не підпише цього закону, він поставить власний підпис під документом.

У понеділок Мукачівський міськрайоний суд ухвалив рішення, яке забороняє голові Верховної Ради підписувати й оприлюднювати закон про Кабмін. Таке рішення досить скептично прокоментували і сам Олександр Мороз, і міністр юстиції Олександр Лавринович.

Напердодні Президент України закликав Олександра Мороза забезпечити дотримання Конституції під час повторного розгляду закону про Кабмін. Про це йдеться у листі Віктора Ющенка, якого він направив голові Верховної Ради.

«Звертаю Вашу увагу на те, що 19 січня 2007 року Президент України повернув Закон України «Про Кабінет Міністрів України» з пропозиціями для повторного розгляду Верховною Радою України. При цьому глава держави керувався положеннями частини другої статті 94 Конституції України та Рішенням Конституційного Суду України від 7 липня 1998 року №11-рп», – наголошує у листі Віктор Ющенко. «Ви як голова Верховної Ради України маєте під час розгляду парламентом зазначеного Закону забезпечити додержання положень Конституції України та процедури, встановленої Регламентом Верховної Ради України», – зазначає Президент.

Матеріал по темі:

«Мукачівський суд попередив Мороза».
XS
SM
MD
LG