Доступність посилання

ТОП новини

У бездітних родинах, які усиновляють сиріт, невдовзі народжуються власні діти.


Галина Терещук Львів, 23 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 2007 рік оголошений роком національного усиновлення сиріт. Найохочіше усиновляють дітей у західних регіонах України.

Торік 114 сиріт знайшли своїх батьків. 6 діток поїхали за кордон. Наскільки складно усиновити дитину, які категорії населення мають переваги, чи реально іноземцеві усиновити українську дитину?

На Львівщині майже 2400 сиріт мріють про батьків

Близько 2400 дітей-сиріт на Львівщині щодня очікують на своїх батьків. Торік 114 сиріт знайшли свої родини, 40 вихованців дитячих будинків потрапили в 28 прийомних родин, 18 – у три дитячі будинки сімейного типу. По суті, в області вдалось ліквідувати один сиротинець.

Однак усиновити можна лише дитину зі статусом “сирота”. Але більшість вихованців сиротинців чи інтернатів мають батьків на папері, хоча насправді їх ніколи не бачили. Львівські суди зволікають із розглядом подібних справ. Відтак процес усиновлення триває півроку і більше. У 2006 році майже півтори тисячі дітей не мали статусу “сирота”, 800 батьків таки позбавили прав на дитину завдяки втручанню працівників обласної служби у справах неповнолітніх.

Директор львівського будинку дитини №1 Марія Чернік каже, що будинки сімейного типу і прийомні родини – це, звісно, краще для її вихованців, але важливо, щоб дітей усиновляли.

Марія Чернік: «Тому що усиновлена дитина отримує прізвище, стає спадкоємцем, має своїх маму і тата. Дитина досягає повноліття, живучи в прийомній родині і що далі? Пощастить або ж ні…».

Більшість хоче усиновляти немовлят

На Львівщині є велика кількість громадян України, які роками очікують на усиновлення новонародженої дитини. Люди звертаються у районні служби у справах неповнолітніх за місцем проживання, подають довідку про зарплату, стан здоров’я, наявність судимості, копії декларації про доходи і свідоцтва про одруження. Опісля працівники служби ухвалюють рішення чи така одинока жінка чи родина може претендувати на усиновлення дитини. Звертаються люди різного віку, матеріального достатку, ті, які не мають власних дітей або ж пережили трагедію.

Перевага на усиновлення українських сиріт надається громадянам України. Іноземці не можуть усиновити немовля, тобто дитину віком до півтора року. Заяви громадян інших країн розглядає лише державний департамент у Києві.

Начальник служби у справах неповнолітніх Львівської обладміністрації Володимир Лис зазначає: “Коли іноземець приїжджає в регіон, щоб подивитись на дитину, його постійно супроводжує працівник департаменту. Щоб унеможливити втручання посередників, у штаті є 6 перекладачів, тому немає проблем, щоб порозумітись”.

Національне усиновлення має стати популярним саме серед українців, переконані працівники служб неповнолітніх. Не зажди їхню думку розділяють директори сиротинців. Відома гімнастка Ліля Подкопаєва усиновила хлопчика, недавно вона народила власну дівчинку. Приклад щодо усиновлення наслідує уже її приятелька, яка побувала у Львові, щоб подивитися на діток.

Медики стверджують, якщо бездітна родина усиновляє сироту, то невдовзі сім’я поповнюється і власним дитям. Пояснення просте: у жінки, яка займається дитиною, відкриваються усі її материнські інстинкти, а це сприяє вагітності.
XS
SM
MD
LG