Доступність посилання

ТОП новини

У Давосі розпочинається Світовий економічний форум.


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 24 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – З 24 до 28 січня у швейцарському Давосі проходитиме Світовий економічний форум. Цього року у ньому передбачається участь політичних лідерів, представників урядів, провідних бізнесменів з 90 держав. Українську делегацію очолюватиме на форумі прем’єр-міністр Віктор Янукович, від Секретаріату Президента участь братиме перший заступник голови Секретаріату Арсеній Яценюк.


На форумі традиційно обговорюватимуть найважливіші проблеми людства. Цього разу це питання розвитку світової економіки, енергетичної безпеки, протидії наслідкам змін клімату Землі, розвитку демократії, нинішні демографічні проблеми, розвиток комунікацій та новітніх технологій. Експерти відзначають важливість участі якомога більшої кількості країн у форумі, адже це реальна можливість виробити спільні позиції з важливих для людства проблем.

Посприяти силам глобалізації

Анґела Меркель, канцлер Німеччини, яка головує зараз у ЄС, напередодні відкриття форуму заявила: давоська зустріч має посприяти позитивним силам глобалізації. За її словами, людство має зменшити глобальні невідповідності у фінансах та світовій торгівлі. Вона також сподівається розвитку конструктивної співпраці з країнами, чиї економіки сьогодні активно розвиваються, зокрема, з Китаєм, Індією, Бразилією, а також закликала розширювати діалог з бідними країнами Африки. Форум не ухвалює обов’язкових для виконання рішень, проте, як зазначають експерти, підштовхує держави діяти у напрямку вироблених у Давосі пропозицій.

Київ недостатньо використовує давоський форум

Україна, на думку оглядачів, намагається брати активну участь у роботі форумі, проте ще недостатньо використовує можливості зібрання.

Як зазначила в інтерв’ю Радіо Свобода експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Наталя Шаповалова, в Україні ще недостатньо кваліфіковано готуються до представлення своєї позиції на форумі: «Інтелектуальна підготовка, тобто підготувати свою позицію. Справді виступити з чимось вагомим, зробити свій внесок у дискусію загальну. Я думаю, тут Україна недостатньо підготовлена. Це дуже важливо для України — не просто брати участь, а брати активну участь, тобто збільшувати свій міжнародний вплив також через цей форум».

Цього року у Давосі братиме участь урядова делегація на чолі з прем’єр-міністром Віктором Януковичем, від Секретаріату Президента форум відвідає перший заступник голови Секретаріату Арсеній Яценюк. Як очікується, учасників форуму, яких цікавить розвиток співпраці з Україною, запросять на традиційний український обід.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG