Доступність посилання

ТОП новини

«Від Різдва до Різдва» у Дніпропетровську.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ. 24 січня 2007 року. RadioSvoboda.Ua — У Дніпропетровську розпочався 14-ий Всеукраїнський фестиваль духовних піснеспівів «Від Різдва до Різдва». Цього року в ньому беруть участь більше 80 хорових колективів, понад дві третини з яких — світські.

Колядки, щедрівки, церковні піснеспіви, що прославляють народження Ісуса Христа, упродовж цілого тижня лунатимуть у театрі російської драми імені Горького. Послухати їх зможе кожен охочий. Організатори — а це Дніпропетровська єпархія УПЦ — вирішили, що вхід до зали має бути безкоштовним.

Загальноукраїнське свято піснеспівів у Дніпропетровську відбувається вже 14-ий рік поспіль. Цього разу серед учасників — хорові виконавці з Росії (Ярославська область та Бєлгород) та міст України — Києва, Одеси, Харкова, Запоріжжя, Львова та багатьох інших. Це аматорські, церковні, дитячі хори. З-поміж них понад 25 є новими колективами. Далеко не всі виконавці, які беруть участь у фестивалі, є глибоко віруючими людьми, але кажуть, що об’єднує їх любов до витонченого мистецтва і прагнення зберегти традиції.

Деякі хори, як приміром, хор Дніпропетровської обласної філармонії, у подібних фестивалях беруть участь не вперше — кілька тижнів тому артисти колядували в Польщі та Литві. Однак кажуть, що вдома хвилюються більше: перед своїм глядачем хочеться виступити якнайкраще.

Серед глядачів цьогорічного фестивалю чимало дітей — це й учасники, які виступатимуть в інші конкурсні дні, і зовсім маленькі мешканці Дніпропетровська, яких приводять за руку батьки.

Митрополит Дніпропетровський і Павлоградський УПЦ Іриней каже, що фестиваль приурочують до різдвяних свят не випадково — щороку від Різдва Христового людина ніби починає новий виток свого життєвого шляху: «Люди відчувають велику радість. Людину, яка слухає піснеспіви, огортає почуття благоговіння — Бог опускається на землю, до нас, грішних».

Фестиваль проходить під патронатом міської влади. На відкриття зібралося чимало посадовців міськвиконкому, зокрема, міський голова. Підтримуючи фестиваль, кажуть вони, влада не надає переваги певній конфесії, а намагається сприяти відродженню духовності українського народу, знайомити слухачів з творами народної хорової музики, збирати під одним дахом церковні і світські, професійні та аматорські хорові колективи.

Упродовж фестивальних днів хори-учасники матимуть можливість виступити не тільки на сцені театру, а й у храмах Дніпропетровська, на службах. У квітні ж організатори запросять їх знову відвідати Дніпропетровщину — саме тоді організатори планують провести перший фестиваль великодніх піснеспівів.
XS
SM
MD
LG