Доступність посилання

ТОП новини

Не лише нагорода Оскара, а й номінація є визнанням високого класу кандидатів.


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 23 січня 2007 RadioSvoboda.Ua – У Сполучених Штатах Академія Кіномистецтва оголосила кандидатів на премії Оскар, які вважаються найпрестижнішими у світі, тож не лише сама нагорода, а й номінація є визнанням високого класу кандидатів.

Музична драма “Дрімгерлз” отримала найбільше номінацій – за кращі костюми, кращу музику, кращий монтаж тощо, але не потрапила до заповітного списку найкращих фільмів. У цьому списку – п’ять картин. Це “Вавілонська вежа” – з великим розмахом поставлений філософський фільм кількома мовами про людські проблеми нового сторіччя, “Небіжчик” – цікавий гангстерський фільм Мартіна Скорсезе, потім “Листи з острова Іво-Джима”, епічна картина про оборону острова наприкінці Другої світової війни приреченими японськими військами, як це бачили самі японці. Режисер Клінт Іствуд зробив картину японськомовною. Ще кандидати – британська комедія “Маленька місс Саншайн” і теж британський фільм “Королева”.

Претендентів на звання кращого режисера оголосив президент Американської академії кіномистецтв Сід Ганіс: “У категорії за краще досягнення у режисурі (мексиканець) Алехандро Гонзалес Інарріту за “Вавілонську вежу”, Мартін Скорсезе за “Небіжчика”, Клінт Іствуд за “Листи з острова Іво-Джима”, і (британці) Стівен Фрірс за “Королеву” і Пол Грінграсс за “Маленьку місс Саншайн”.

П”ятеро акторів претендують на Оскара, це - Леонардо ДіКапріо за роль у фільмі “Кривавий діамант”, Райян Гослінг за “Пів-нельсон”, британський ветеран Питер О”Тул за стрічку “Венера”, Уілл Сміт за “Прагнення щастя” і Форест Уітакер за роль диктатора Уганди у картині “Останній король Шотландії”.

На списку номінацій за кращу жіночу роль – іспанська актриса Пенелопі Круз у фільмі “Вулвер”, легендарно знаменита Мерріл Стрип у фільмі “Відьма в одязі від “Пради”, і трійця британських акторок: Джуді Денч, що зіграла лесбіянку у картині “Нотатки про скандал”, Хелен Міррен за роль королеви і Кейт Уінслет у стрічці “Маленькі діти”.

Україна висувала картину “Аврора” кадидатом на Оскара у категорії кращого іноземного фільму, це, здається, вперше, але серед номінованих стрічок її не було. Селма Гаєк оголосила фіналістів: “За кращий фільм іноземною мовою – з Данії “Після весілля”, з Алжиру “Дні слави”, з Німеччини “Життя інших”, з Мексики “Лабіринт Пана” і з Канади “Вода”.

Вручення премій Оскар відбудеться 25 лютого у Голівуді.
XS
SM
MD
LG