Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про форум у Давосі, проблеми безпритульних у Франції та студентські квоти в Австрії.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 24 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Форум у Давосі не схожий на жодну іншу конференцію у світі, але чому він отримав такий блиск, запитує британська газета “Індепендент”. На це запитання намагається знайти відповідь спеціальний кореспондент видання на давоському форумі. До проблем безпритульних молодих людей звертається французька газета “Ля Тріб’юн”, а австрійська “Кляйне Цайтунг” пише про лист Єврокомісії, яка заявила, що Австрія не повинна мати квоти на кількість іноземних студентів-медиків.


На п''ять днів у році Давос стає епіцентром глобальної влади, пише британська “Індепендент”. Якщо подивитися на це безпристрасно, то ніхто б не міг повірити, що на форумі можна ефективно дискутувати з приводу найрізноманітніших тем – про бізнес, політику, екологію, релігію тощо. Чому раптом, якщо тільки не з допитливості, керівник бізнесової компанії цікавитиметься, приміром, нестачею води в сільських районах Індії, запитує “Індепендент”. Видання вважає, що форум працює завдяки тому, що його учасники хочуть погрітися в проміннях слави учасників Давосу, замислитися над великими ідеями і взагалі бути причетними до роботи найексклюзивнішого у світі клубу. Де ще ви зможете побачити Білла Ґейтса, Боно і Тоні Блера, які виступають з тієї самої сцени і говорять про проблеми світу, ставить питання британська газета. “Індепендент” піддає сумніву, що дискусії на давоському форумі приносять багато конкретних результатів, але там народжуються деякі важливі ініціативи у міжнародній співпраці, пише британське видання.

До проблем безпритульної молоді у Франції звертається газета цієї країни “Ля Тріб’юн”. Так звані “діти Дон Кіхота” обурені тим, що уряд не стримує своїх обіцянок щодо надання житла безпритульним. На початку січня молоді люди без визначеного місця проживання вирішили ліквідувати табори для безпритульних у Парижі і в провінції, повіривши обіцянкам міністра соціальної політики, що принаймні кожному третьому бездомному дадуть дах над головою. Французька газета пише, що ситуація загострилася нині – коли обіцянки не виконуються, а у Франції випав сніг, що робить становище безпритульних ще серйознішим. “Ля Тріб’юн” нагадує, що у Франції 100 тисяч осіб живуть на вулиці.

Єврокомісія вважає неприпустимим, що Австрія запровадила квоти для іноземців, які хочуть вивчати в цій країні медицину. Про це пише австрійська “Кляйне Цайтунг”. Із зимового семестру 2006 року Австрія запровадила квоти для студентів-медиків: 75% місць мають займати випускники австрійських шкіл, 20% – громадяни інших країн Євросоюзу, а на 5% місць можуть претендувати громадяни країн із-поза меж ЄС. Таку позицію Відень пояснює нестачею медиків в Австрії – адже лікарі з часом ідуть на пенсію, а на їхні місця іде недостатньо молоді. “Кляйне Цайтунг” повідомляє, що Відень має 2 місяці, щоб відповісти Єврокомісії щодо студентських квот.

Матеріали до теми:

Матеріали до теми:

• «Європейський канцлер» Анґела Меркель має для світу багато ідей. • У Давосі розпочинається Світовий економічний форум.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG