Доступність посилання

ТОП новини

Польща лібералізує ринок робочих місць. Чи побоюються поляки українського сантехніка?


Єва Поштар Слухати: Варшава, 24 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Польський уряд через зрослу нестачу робітників змушений лібералізувати ринок робочих місць. Польське міністерство праці готує чергові закони, які відкриють польський ринок громадянам України. Однак в опитуваннях громадської думки поляки трохи побоюються втратити свої робочі місця за рахунок міфічного «сантехніка з України».

На думку коментаторів, за останні два роки близько двох мільйонів поляків виїхало працювати до країн Західної Європи. У Польщі через те відчувається різка нестача кваліфікованих робочих рук. Спостерігачі вважають, що невдовзі через відсутність медсестер та лікарів треба буде закривати клініки. Парадоксально, але економіка країни процвітає, а великі індустріальні будови в Польщі через нестачу кваліфікованих робітників можуть бути зупинені.

Поляки по-різному ставляться до українських заробітчан

Тим часом в опитуваннях громадської думки лише 49% поляків підтримують відкриття свого ринку праці для громадян України. Водночас Україну в Євросоюзі бачить 76% поляків.

Радіо Свобода попросило прокоментувати ситуацію польського соціолога Мирослава Пенчака, який зауважив: «Зрозуміло, коли польські фахівці їдуть працювати до Англії та Ірландії, тоді хтось тут мусить їх замінити. Можливо, не на постійно, але тимчасово скористаємось з робочої сили зі сходу. На мою думку, поляки назагал це розуміють».

Однак парадоксально, що серед польської молоді найбільше противників відкриття польського ринку робочих місць для громадян України. Фахівці вважають, що молоді поляки, які виїздять на роботу до західних країн, бояться, що робітники зі сходу займуть робочі місця і тим самим закриють їм шлях назад.

Польська влада хоче лібералізувати ринок робочих місць

Тим часом польське міністерство праці готує для українського уряду чергові пропозиції щодо лібералізації польського ринку робочих місць. Дотеперішні пропозиції не знайшли визнання в громадян України через свою надмірну забюрократизованість.

Про подробиці нових пропозицій Радіо Свобода запитало в міністерстві праці. Речник міністерства Марцін Кулінич сказав: «Особа, яка хотіла б приїхати на сезонну роботу, повинна від польського працедавця отримати довідку про готовність прийняти її на роботу в сільському господарстві на термін до трьох місяців. Довідка повинна бути завірена в Польщі місцевою радою. Громадянин України з цією посвідкою повинен піти за візою до польського консульства. Головне, не працювати в Польщі без візи з правом на роботу».

У польському міністерстві праці сподіваються, що переговори з українським урядом скоро будуть завершені.

А соціолог Мирослав Пенчак наголошує, що в Польщі діє капітал симпатії, котрий здобули українці під час Помаранчевої революції. Це дозволить полякам привітно зустрічати українських фахівців будь-якої професії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG