Доступність посилання

ТОП новини

«Європейський канцлер» Анґела Меркель має для світу багато ідей.


Сергій Драчук Слухати: Прага, 24 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Канцлер Німеччини Анґела Меркель, перша жінка на цій посаді, цього місяця весь час створює заголовки світових новин. На початку місяця вона від імені Німеччини перебрала головування в Європейському Союзі, через кілька днів зустрічалася у Вашинґтоні з Президентом США Джорджем Бушем, минулого тижня виступила з визначальною промовою в Європарламенті, потім у Росії зустрілася з Президентом Владіміром Путіним. А сьогодні Меркель відкрила Світовий економічний форум у Давосі.


Анґела Меркель має для світу чимало ідей. «Свобода відкрито висловлювати власну думку, навіть коли вона не до вподоби іншим. Свобода вірити — чи не вірити. Свобода підприємництва, свобода митців творити за власними уявленнями. Європа потребує цих свобод як повітря», — такими словами представила вона свої погляди на цінність вільних слова й думки в Європейському парламенті.

Чи свобода, чи кліматичні зміни, які є темою її давоського виступу, чи відносини зі США й Росією — Меркель має нині унікальну можливість впливу з цих та інших питань. Німеччина з 1 січня перебрала головування і в Європейському Союзі, і в «Групі Восьми», яка об’єднує 7 промислово розвинених демократичних країн світу і Росію.

Європейському Союзові необхідна Конституція

Серед пріоритетів канцлера — відновити процес укладення Конституції ЄС, який підірвало відкинення в референдумах 2005 року у Франції й Нідерландах дотеперішнього її проекту. Євросоюз мусить мати чіткі напрямні, як йому функціонувати далі, наголосила Меркель минулого тижня: «Ми знаємо, що тепер маємо цілком конкретно вислухати, що людям не подобається в Конституції, що видається за неподоланні перешкоди. Далі, звичайно, це треба знову обговорити. Але мушу знову заявити: ми непрацездатні як Європейський Союз із 27 держав». Без Конституції, наголошує Меркель, ЄС не зможе ані прийняти нових членів, ані створити спільну політику досягнення більшої енергонезалежності.

Енергетичне забезпечення одне з найважливіших

А саме з останнього питання канцлер уже критикувала і енергетичні суперечки Росії з Україною й Білоруссю, які поставили під сумнів надійність Росії як постачальника енергоносіїв до Європи, і надто теплі, на її думку, взаємини її попередника Ґергарда Шредера з президентом Росії. Хоча на зустрічі з Владіміром Путіним минулого тижня в Сочі Анґела Меркель говорила м’якше: «Вважаю, що, коли подивитися на довшу перспективу, років на 10—15, ми усвідомлюємо: існує стратегічна взаємозалежність у доброму розумінні слова, від якої може виграти Європейський Союз, але може виграти і Росія. Ми не так далекі одне від одного. Ми потребуємо одне одного. І тому, я думаю, так важливо уникати роздратування, яке виникло на початку цього року й минулого».

Так само Меркель намагається залагодити й гострі кути в німецько-американських відносинах, які виникли через спротив Шредера війні в Іраку — і, як вважають, уже досягла певного успіху. І хоча журнал «Форбз» назвав Анґелу Меркель найвпливовішою жінкою світу, вона, на думку оглядачів, чітко шукає компромісів — не задля самих компромісів, а як засіб досягти своїх цілей.

Матеріали до теми:

• Європейська преса про форум у Давосі, проблеми безпритульних у Франції та студентські квоти в Австрії. • У Давосі розпочинається Світовий економічний форум.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG