Доступність посилання

ТОП новини

Новобогданівка: екскурсійний варіант.


Богдана Костюк Мелітополь, 24 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Новобогданівка. Це селище, розташоване у Запорізькій області, асоціюється з техногенною катастрофою, яка три літа поспіль вибухала снарядами на військових складах, вибивала шибки у прилеглих населених пунктах і спричинила евакуацію місцевих жителів. Відтепер новобогданівські події знайшли відображення у відповідній експозиції краєзнавчого музею міста Мелітополя.

Новобогданівка після вибухів на артскладах. 2006 р.
Металеві корпуси снарядів, здається, от-от проб’ють стелю і вилетять за межі музейної зали. Фотографії вражають, ніби переносишся у війну: вибиті вікна, сліди від влучених боєприпасів у стінах житлових будинків, спалена вибухом вишня у чиємусь садочку. Зафіксовані працівниками музею свідчення постраждалих та учасників ліквідації наслідків техногенної аварії.

Ідею створення музею підказали військові

Музейники кажуть, що новобогданівська експозиція користується попитом і мешканців Мелітополя, і туристів. А з чого все починалось – розповідає директорка краєзнавчого музею Мелітополя Валентина Сахацька: “До нас прийшов командир частини, солдати якої працювали у Новобогданівці, ліквідовуючи наслідки аварії. Він спитав, чи можна цим хлопцям безкоштовно відвідати наш музей. А мені спала на думку ідея – а чому б не зробити стенд, присвячений цій аварії?! Я проконсультувалася з командиром. Він дав імена і контакти людей у Міністерстві оборони, у відповідних установах Запорізької обласної влади, я також проконсультувалася з мером і депутатами міськради Мелітополя. Мою ідею всі підтримали. Я отримала необхідні дозволи. І на старенькому музейному автобусі ми зі співробітниками поїхали у Новобогданівку – зібрали корпуси снарядів, які вибухнули. Зробили фотографії, записали свідчення – і відкрили цілий зал!”.

Валентина Сахацька не виключає, що після вивезення боєприпасів і закриття складів у Новобогданівку можна возити туристів, а у Мелітопольському краєзнавчому музеї варто буде розширити експозицію і зробити кілька залів з історії зброї.

Матеріали до теми:

• Утилізацію боєприпасів під Новобогданівкою прискорять втричі.
XS
SM
MD
LG