Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 25 січня.


Віктор Недоступ Київ, 25 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня особисте життя англійського короля відштовхнуло англіканську церкву від Ватикану, у Франції відбулися перші зимові Олімпійські ігри, Йосип Сліпий став главою Української греко-католицької церкви, а в хмарочосі Емпайр Стейт Білдинг обірвався ліфт.

25 січня 1533 року король Англії Генріх VIII, будучи одруженим на Катерині Арагонській, взяв таємний шлюб з вагітною від нього Анною Болейн. У травні Томас Кранмер, архієпископ Кентенберійський, оголосив шлюб з Катериною Арагонською, яка не змогла народити Генріху сина, недійсним, а шлюб з Анною Болейн – законним. За це і Томас Кранмер і Генріх VIII у липні були відлучені папою Климентом VII від церкви. Це стало початком розриву англіканської церкви з Римом.

1831 – Польське національно-визвольне повстання. У Варшаві – масова маніфестація, під тиском якої польський сейм ухвалює рішення позбавити польського престолу російського царя Миколу I. У відповідь у лютому в Польщу прийдуть російські війська, котрі за дев''ять місяців жорстоко придушать повстання. Конституцію Царства Польського 1815 року відмінять, сейм та польську армію розпустять, Варшавський університет закриють.

1924 – У французькому альпійському містечку Шамоні починаються перші зимові Олімпійські ігри. Їх проводять як Міжнародний спортивний тиждень з приводу VIII Олімпіади. Спортсмени змагаються у шести видах спорту і в майже всіх змаганнях домінують скандинави, а Норвегія виборює 17 медалей і стає чемпіоном у неофіційному командному заліку. Серед 300 спортсменів лише 13 жінок, котрі змагаються поки що лише у фігурному катанні.

1965 – Український політв’язень, глава Української греко-католицької церкви Йосип Сліпий, котрий відбув 18 років у радянських концтаборах, у Ватикані стає кардиналом.

1982 – У Москві у віці 79 років помирає головний ідеолог КПРС Михайло Андрійович Суслов, радянський партійний і державний діяч, секретар ЦК КПРС з 1947 року, член Політбюро з 1966 року, "сірий кардинал" брежнєвської епохи.

А у 2000 у нью-йоркському хмарочосі Емпайр Стейт Білдінг двоє людей пролетіли в ліфті 121 метр! Ліфт зупинився в чотирьох поверхах від землі. Пощастило.
XS
SM
MD
LG