Доступність посилання

ТОП новини

Комітет з міжнародних справ Сенату США відкинув план президента Буша про посилення військової присутності в Іраку


Члени комітету ухвалили резолюцію, в якій зазначається, що нова американська стратегія в Іраку не відповідає національним інтересам США.

Члени комітету ухвалили резолюцію, в якій зазначається, що нова американська стратегія в Іраку не відповідає національним інтересам США.

Сенатор-демократ Джон Керрі сказав: “Це помилкова думка. Ми робимо те, що, за словами колишнього міністра оборони Дональда Рамсфельда, наші військові не повинні робити. Він заявляв, що ми не повинні посилати наших військових в епіцентр громадянської війни. Але зараз вони саме там перебувають”.

А ось думка іншого сенатора-демократа – Джоуа Байдена: “Я вважаю провалом всі аспекти політики президента. Я сім разів побував в іракській провінції Анбар. І там не зустрів жодного солдата чи офіцера, який сказав би, що ми досягли значних успіхів. Усі вони говорили про те, що вони знищують бойовиків, після цього відходять, а тоді знову вимушені повертатися на ті ж самі позиції”.

Республіканець Чак Гейгел вважає це питання таким, що не має прецедентів з часів в’єтнамської війни: “Ми не говоримо про скорочення фінансування та послаблення підтримки наших військ. Ставлення до цих питань суперечне. Таких різних поглядів не було з часів в’єтнамської війни. А тому дуже важливо, щоб кожен зі ста сенаторів чітко визначився: у що він вірить, і що саме він хоче підтримати? Нарешті, чого чекають від нього виборці? Якщо ви хотіли спокійної роботи, то йдіть і торгуйте взуттям”.

Наступного тижня в Сенаті відбудуться дебати щодо плану Буша.

Учора, виступаючи зі щорічною доповіддю “Про ситуацію в країні”, Буш наголосив, що США зобов’язані зупинити подальшу ескалацію міжрелігійного конфлікту в Іраку. Він знову заявив про свій намір направити до Іраку додатково понад 20 тисяч військовослужбовців.
XS
SM
MD
LG