Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд України розпочав розгляд справи щодо імперативного мандату для народних депутатів


Імперативний мандат передбачає, якщо депутат пройшов до парламенту за списком однієї політичної сили і не увійшов у фракцію цієї сили, а перейшов до іншої, його мають позбавити мандату депутата.

Суддя-доповідач у цій справі Валерій Пшеничний сказав: “Конституційне подання 50 народних депутатів України, щодо відповідності Конституції України конституційності частин 5 та 6 статті 13 Закону “Про статус народного депутата”, частини 4 статті 72 Регламенту Верховної Ради України щодо права позафракційного народного депутата за особистою заявою увійти до складу коаліції депутатської фракції, та офіційно тлумачення пункту 6, частини 2 та 6 статті 81, частини 6 статті 83 Конституції України і частини 4 статті 13 Закону “Про статус народного депутата України”.

Уповноважений представник від 50 депутатів Володимир Олійник заявляє, що подання не пов''язане із проблемою БЮТу, який вже втратив кількох депутатів, що перейшли у коаліцію: “Після того, як прийшли у парламент і вийшли з фракції, вони суттєво змінили результати виборів. Це, безумовно, є порушення конституційних прав громадян”.

Суд задовольнив клопотання представника Верховної Ради у Конституційному Суді Анатолія Селіванова, залучивши як свідка у цьому процесі депутата Володимира Толстенка.

Він пройшов до парламенту за списками БЮТу, однак згодом перейшов до антикризової коаліції. Володимир Толстенко сказав: “Я не виходив, мене виключили з фракції без моєї участі. Я просто написав заяву про входження в антикризову коаліцію, яка оголосила, що хоче добитися росту економіки, благополуччя народу та захистити незахищених, бідних, і тому подібне”.

Імперативний мандат для народних депутатів набрав чинності одночасно із змінами до Конституції.

Він передбачає, якщо депутат пройшов до парламенту за списком однієї політичної сили і не увійшов у фракцію цієї сили, а перейшов до іншої, його мають позбавити мандату депутата.
XS
SM
MD
LG