Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Перетнути кордон.


Микита Мойсеєв Київ, 25 січня 2007 року. З падінням “Залізної завіси” українські громадяни з року в рік призвичаюються до різних візових режимів, які встановлюють різні держави. Від початку цього року дві країни-сусідки підкоригували правила допуску громадян України. Румунія пообіцяла запровадити безкоштовні візи, а Росія позбавила українців привілею три місяці гостювати на своїй території без реєстрації. За повідомленням Федеральної міграційної служби, той, хто подається до Росії на заробітки, мусить упродовж трьох днів ставати там на облік. Наскільки легко чи складно оформлювати зараз візи до інших держав, зокрема європейських?

Уже майже десять років між Україною та Росією діє угода, за якою українці, перетнувши кордон північної сусідки, можуть дев’яносто днів ніде не реєструватись. Востаннє угоду подовжували три роки тому. Однак тепер у Росії набув чинності новий закон – віднині всі іноземні громадяни, що приїхали більше, ніж на три дні, мають зареєструватись. Незрозуміло, чи діятимуть за таких умов попередні угоди з Україною? “Звуки життя” звернулись за роз’ясненнями до російського посольства у Києві.

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Іноді українці місяцями штурмують посольства та консульства деяких європейських держав із проханням про візу. У цьому переконалася наша кореспондентка Наталка Коваленко, відвідавши італійську амбасаду в Києві.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Генеральне консульство Польщі у Львові можна заносити до Книги рекордів Гіннеса. Адже ця дипломатична установа надає найбільше віз у світі, констатує львівська кореспондентка Радіо Свобода. Щодня близько тисячі трьохсот громадян України отримують документи, які дозволяють в’їзд до сусідньої держави. Галина Терещук дізнавалася, наскільки обтяжлива ця процедура.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Україна видає приблизно двісті тисяч віз для іноземців щороку – діляться статистикою у Міністерстві закордонних справ. Вже давно зовнішньополітичне відомство виборює для громадян України право виїжджати з якомога меншою кількістю обтяжливих бюрократичних перепон — наприклад, зі стоянням у чергах за анкетами. Певний поступ уже є, у деяких консульствах чергу можна займати через інтернет, розповідає речник МЗС Андрій Дещиця.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG