Доступність посилання

ТОП новини

Політичні консультації трійки Євросоюзу та України у Києві.


Богдана Костюк Слухати: Київ, 25 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Взаємодія між Україною і державами Європейського Союзу у галузі безпеки; забезпечення стабільності в Європі і виконання Плану дій «Україна – ЄС». Ці важливі теми 25 січня у Києві обговорювали керівники Міністерства закордонних справ України, Європейської комісії та Генерального секретаріату Ради Європи.


Нинішня зустріч відбулась у рамках політичного діалогу між Києвом і Брюсселем, відповідно до вимог Плану дій «Україна – ЄС». Напередодні засідання голова Єврокомісії в Україні Ієн Боуг нагадав, що окрім питань безпеки та політичного діалогу між Україною та Євросоюзом на порядку денному цього року стоїть укладення нової рамкової угоди та поглиблення політичного діалогу.

Ієн Боуг: «Переговори стосовно нової угоди – ключовий елемент у політичних консультаціях між Києвом і Брюсселем цього року. Безумовно, очікуваний договір про вільну торгівлю між Україною та ЄС – важлива складова нової угоди. Єврокомісія підтримує українські реформи у судовій гілці влади, у боротьбі з корупцією, у створенні сприятливого середовища для іноземних інвестицій в Україні».

Представники Міністерства закордонних справ та української громадськості також вважають ключовим напрямком співпраці між Києвом і Брюсселем цього року підготовку нової угоди, яка б відповідала вимогам часу і перспективі стосунків між Україною та ЄС.

«Потрібна взаємодія не тільки МЗС і Секретаріату (Президента)...»

Київський експерт Валерій Чалий оптимізму дипломатів і політиків з обох сторін не розділяє: «Для підготовки такої угоди потрібна взаємодія не тільки МЗС і Секретаріату (Президента), а ширше, по всіх напрямах, тобто – по міністерствах. Має бути узгоджена позиція. Я думаю, що таке розбалансування сьогодні механізму вироблення і прийняття рішень звичайно буде негативно впливати на ситуацію. Терміни дуже складні для виконання: я не впевнений, що ми зможемо провести усі процедури до кінця року. Тобто, до закінчення дії угоди «Про партнерство і співробітництво», і це було б поганим результатом. Тому зараз треба консолідувати зусилля для того, щоб не втрачати цей час».

Крім того, європейська преса звертає увагу і читачів, і представників ЄС-івських інституцій на політичну нестабільність усередині України. Вона, у свою чергу, може спричинитися до нестабільності на східному кордоні Євросоюзу, у чому в європейських столицях, зрозуміло, не зацікавлені.

Матеріали до теми:

• Посол України при ЄС Роман Шпек: "Я бачу багато позитивного в рішенні ЄС розпочати переговори про нову угоду з Україною". • ЄС і Україна починають у лютому переговори про нову угоду. • ЄС хоче нових відносин із Україною, але не може вирішити, яких саме.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG