Доступність посилання

ТОП новини

Чи бути українській підземці найдешевшою в світі?


Олексій Крапивко Слухати: Київ, 26 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — В Україні метрополітен існує в трьох містах — Києві, Харкові, Дніпропетровську. Може, з’явиться і в Донецьку. Які перспективи в українських підземок та скільки буде коштувати проїзд у метро?

Київський метрополітен.
Мабуть, найдешевший у світі проїзд у метрополітені — в українській столиці. За 50 копійок можна дістатися з одного кінця міста в інший. Однак за такі гроші дуже важко утримувати підземку в належному стані, кажуть працівники метро.

Табличка в одному з вагонів «Мытищинский машиностроительный завод. Сделано в СССР. 1967 год». Цей вагон — однолітка своєї пасажирки, яка користується підземкою, скільки себе пам’ятає.

Проти збільшення ціни проїзду пані Світлана нічого не має: «Якщо треба буде їздити, то звичайно. Півтори — це забагато, а за гривню можна».

Основана проблема метрополітену — нестача коштів, каже в інтерв’ю Радіо Свобода начальник відділу зв’язків із громадськістю київського метрополітену Олександр Суботін: «Недофінансування тягне одразу цілу купу проблем за собою. Знижує культуру обслуговування пасажирів, звісно ж. Може мати наслідки і для безпеки пасажирів, тому що запчастини-то ми ставимо, але їх треба частіше замінювати. 50% рухомого складу застаріло».

Київське метро подорожчає

Київрада планує переглянути тарифи до кінця першого кварталу цього року. Але підвищення тарифів, вважають працівники підземки, не вирішить проблему. Основним джерелом фінансування мають стати кошти, надані міським бюджетом.

Цього року передбачено 453 мільйони гривень для комунального транспорту. Проте експерти вважають: для покриття реальних витрат транспортних підприємств, серед них і метрополітену, необхідно ще 300 мільйонів. А поки київська підземка страждає від надмірної кількості пасажирів і ледве витримує навантаження, про що йдеться у відкритому листі київському голові.

А як поза Києвом?

Окрім столиці метрополітен існує у Харкові та Дніпропетровську.

Харків — 28 станцій, три гілки. Ціна проїзду 75 копійок. Вартість зросла вдвічі наприкінці минулого року. Будування нових станцій метрополітену триває.

За даними Харківської обласної адміністрації, нову станцію третьої лінії планують відкрити наприкінці цього року. Для цього потрібно майже 100 мільйонів гривень.

Дніпропетровськ — 6 станцій, одна гілка. Ціна проїзду 60 копійок. Будували його чверть століття і зараз називають «дитячим атракціоном»: найдовший маршрут — 12 хвилин.

Будівельні роботи тривають: вартість -— 50 мільйонів доларів за кілометр. Де брати такі кошти, місто не знає. Тому думає, як здешевити та прискорити будівництво, каже голова Дніпропетровської облдержадміністрації Надія Дєєва: «Якщо це буде, як воно є на сьогоднішній день, то ми з вами не доживемо до наступної станції метро».

Донецька мрія

Для того, щоб побудувати метро в Донецьку, необхідно близько мільярда гривень. А його (мільярда) у влади міста наразі немає. Проект заморозили.

Зараз кошти надають на підтримку вже побудованих шахт, щоб ті не розвалилися. Коли продовжиться будівництво — невідомо.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG