Доступність посилання

ТОП новини

Прикордонне непорозуміння.


Галина Терещук

Львів, 26 січня 2007 (RadioSvoboda.ua) — Чотири години польські інспектори протримали автобус із офіційною делегацією зі Львова — як стверджують члени делегації, з вимогою заплатити їм хабара. Львівська міськрада звернулась до дипломатичного представництва Польщі в Україні з прохання з’ясувати цей інцидент.

Випадок трапився біля польського міста Жешув, недалеко від українського кордону. Львівська делегація поверталась до Львова зі Вроцлава, де брала участь у мистецькій акції.

Інспектор дорожньої служби затримав автобус і при перевірці документів одного не виявив — плати за проїзд польськими дорогами. За словами керівника делегації, депутата міськради Миколи Гембера, буцімто інспектор вимагав заплатити йому хабар, щось близько 160 доларів, потім збільшив суму, викликав озброєних поліцейських із собакою.

Представники польської поліції, за словами учасників делегації, погрожували конфіскувати автобус і залишити людей на дорозі. Микола Гембер зазначив, що їх протримали на дорозі 4 години: «Плата за дорогу коштувала 12 злотих, по автобану ми платили 13 злотих. Водій пояснював, що ми таки платили за дорогу, але поліцейський вважав по-іншому».

Депутати погрожують заблокувати виїзд на кордоні

Львівська міськрада звернулась до Міністерства закордонних справ України та Польщі, а також дипломатичних установ з вимогою розслідувати цей випадок. Райці з фракції «Свобода» погрожують заблокувати виїзд через кордон, якщо інспектора не покарають.

Мер Львова особисто зустрівся з генконсулом Польщі у Львові. Веслав Осуховський пообіцяв усе з’ясувати.

Однак він заперечує факт хабара. Адже поліцейський не міг його вимагати, та ще й при колегах, каже консул. У Польщі за таке діють жорсткі покарання, людина залишається без роботи, службової квартири і пенсії.

Щодня у генконсульство Польщі у Львові звертається 3-4 громадяни Польщі зі скаргами на дії українських даїшників, але з таких заяв, каже генкосул, він не робить піару.

Кілька років тому одному знайомому львів’янинові польський інспектор написав лайливе слово в українському паспорті. Українець не розгубився. Виявивши на кордоні такий жарт, він повернувся у Польщу і подав заяву у поліцейський відділок. Історія закінчилась тим, що «жартівник» із Польщі приїхав у Львів і просив вибачення, лиш би львів’янин забрав свою скаргу, щоб він міг залишитись на службі.

Повідомляє «Ґазета виборча»

Єва Поштар

Варшава, 26 січня 2007 (RadioSvoboda.ua) — В інтернет-випуску щоденника «Ґазета виборча» повідомили в четвер увечері про інцидент, що стався на автошляху до українсько-польського кордону поблизу міста Жешува.

Делегація львівської облради повертала з міста Вроцлава до Львова. На автошляху автобус із львів’янами затримала для контролю польська автоінспекція.

Львів’яни розповіли газеті, що з ними повелись грубо, не дали дзвонити в консульство України, цькували собаками. Вимагали штраф майже 1000 євро. Речник польської автоінспекції повідомив, що делегація Львова не хотіла погодитись на контроль, чинила опір, відмовилася платити штраф.

Депутати львівської ради вважають, що цей інцидент буде мати погані наслідки для українсько-польських відносин. У польське консульство у Львові надіслали офіційну скаргу на поведінку польських правоохоронних органів.
XS
SM
MD
LG