Доступність посилання

ТОП новини

Анґела Меркель: «Успіху в Європейському Союзі можна досягти тільки тоді, коли ми разом будемо тягнути один канат і, по можливості, в одному напрямку»


Таку метафору спільних дій у Європі висловила Канцлер Німеччини після годинної зустрічі у Празі з нещодавно затвердженим Прем’єр-міністром Чехії Міреком Тополанеком.

Таку метафору спільних дій у Європі висловила Канцлер Німеччини після годинної зустрічі у Празі з нещодавно затвердженим Прем’єр-міністром Чехії Міреком Тополанеком.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, на прес-конференції після зустрічі Меркель звітувала про «нові, дуже цікаві рамки для детальних розмов», які їй як нинішньому лідерові в ЄС запропонував прем’єр Чехії: «На основі цього я можу сказати, що ми можемо почати працювати. І я дуже задоволена».

Тополанек, зі свого боку, уточнив: «Я б іще додав, що ця дискусія не була про те, що нас роз’єднує, а навпаки: ми шукали те, що нас пов’язує, те, що має об’єднувати всі країни ЄС — і в цьому плані розмова була дуже позитивна».

Меркель також поділилася деякими планами про майбутнє Європи: «Щодо Європейського Союзу і німецького президентства в Раді ЄС я дала чітко зрозуміти, що ми на засіданні Ради на початку березня (8—9 березня) торкнемося теми економічного зростання і соціальної безпеки для громадян, енергетичної політики та припинення бюрократії — це питання, які в Чехії так само цікавлять громадян, як і в інших країнах ЄС».

Говорячи про одне з найболючіших питань ЄС, європейську конституцію, прем’єр Чехії похвалив канцлера Німеччини за її «мужність під час німецького головування в ЄС, із якою вона не побоялася знову дискутувати ті питання, які залишилися після краху минулого проекту документа… Не тому, що відсутність цього документа блокувала б якоюсь мірою діяльність Європейського Союзу — немає жодної політичної кризи або кризи європейських інституцій, — але це дуже важливо для майбутнього і подальшого розширення ЄС».

А ще Тополанек змалював, яким, на його думку, мав би бути цей документ: «Більш читабельний, зрозумілий і прозорий — особливо для громадян Європи».

Меркель погодилася з думками свого візаві і поспішила на вечерю до чеського Президента Вацлава Клауса, відомого в колах ЄС як євроскептик.
XS
SM
MD
LG