Доступність посилання

ТОП новини

Представники ЄС вимагають від Прем’єр-міністра України досягти консенсусу про чітке зовнішньополітичне спрямування його держави


Про це дали знати Вікторові Януковичеві комісар ЄС із розширення Оллі Рен і Президент Латвії Вайра Віке-Фрейберґа на конференції в Давосі.

Про це дали знати Вікторові Януковичеві комісар ЄС із розширення Оллі Рен і Президент Латвії Вайра Віке-Фрейберґа на конференції в Давосі.

«Вирішіть, зобов’яжіться і виконуйте, а ми — з вами», — сказала Президент Латвії. За її словами, «український народ заслуговує на значно більше, ніж має».

А єврокомісар наголосив, що членство в ЄС визначає не лише географія. При цьому він повторив, що двері Європи залишаються відчинені для нових членів, і не став абсолютно виключати можливості вступу України в ЄС у майбутньому.

Оллі Рен і Вайра Віке-Фрейберґа були серед учасників конференції на тему «Куди прямує Україна?» в перебігу щорічного засідання Світового економічного форуму у швейцарському курортному містечку Давосі.

На заході, який організував український підприємець Віктор Пінчук, виступав і Віктор Янукович.

Він, зокрема, сказав, що не знає, чому це дехто ставить під сумнів щирість європейських цілей України.

За вступ України до ЄС виступив колишній Президент США Бил Клинтон. У відеозверненні до учасників конференції він заявив, що здобуття членства в ЄС є «важливою і цілком реальною метою української влади і має потенціал зміцнити Європу».

Серед учасників конференції були також, наприклад, мільярдер Джордж Сорос, бразильський письменник Пауло Коельйо, колишній Президент Польщі Александр Квасьнєвський, французький соціалістичний діяч Домінік Строс-Кан і низка російських підприємців.

Євросоюз пропонує Україні участь у політиці «європейського сусідства», яка сама по собі виключає можливість членства в ЄС. У понеділок Європейський Союз схвалив мандат на переговори з Україною про «розширені відносини» і зазначив, що цей документ не визначає наперед жодного подальшого перебігу подій. Водночас до нього взагалі не потрапила згадка про європейські прагнення України, яку винесли до окремої заяви.
XS
SM
MD
LG