Доступність посилання

ТОП новини

Перша українка, яка побувала в космосі, вперше гостює в Україні


Американська астронавтка Хайді Стефанишин-Пайпер прибула на запрошення бізнесмена та мецената Віктора Пінчука. Це її перший візит в Україну, і вона відповідала на запитання журналістів українською мовою. В ході візиту Хайді відвідає Київ, Львів та Новий Яричів на Львівщині, де народився її батько.


Астронавтка НАСА Хайді Стефанишин-Пайпер прибула на запрошення українського бізнесмена та мецената Віктора Пінчука. Це її перший візит в Україну і вона відповідала на запитання журналістів українською мовою без допомоги перекладача.

В ході візиту Стефанишин-Пайпер відвідає Київ, Львів та Львівську область. Зокрема, у Львівській області вона відвідає селище міського типу Новий Яричів, де мешкають її родичі.

31 січня Х. Стефанишин-Пайпер разом з відомии письменником Пауло Коельо буде почесною гостею Фонду Віктора Пінчука на урочистій церемонії нагородження переможців стипендіальної програми Фонду «Завтра.ua». Церемонія відбудеться в авіаційному комплексі імені Антонова.

Після прибуття в аеропорту «Бориспіль» в ході брифінгу Х. Стефанишин-Пайпер повідомила, що дуже очікує на зустріч з родиною, якої ніколи не бачила, а також хоче побачити місце, де народився її батько. Він помер 15 років тому. Вона також зазначила, що з нею в Україну дуже хотів приїхати її 17-річний син, але не зміг через навчання. Астронавтка повідомила, що В. Пінчук запросив її в Україну як людину, яка могла б стати прикладом для молоді. «Формула успіху полягає в тому, щоб багато навчатися і працювати», - сказала вона.

Також вона повідомила, що слухала в космосі українську музику і брала з собою маленький український прапор. Вона зізналася, що любить український борщ, вареники, голубці і готує інші українські страви. Астронавтка зазначила, що їй було дуже приємно спілкуватися з прем’єр-міністром України Віктором Януковичем у Давосі.

Х. Стефанишин-Пайпер народилася в м.Сентпол (штат Міннесота). В 1984 році закінчила Масачусетський технологічний інститут. В 1985 отримала ступінь магістра наук. Займала різні посади у ВМС США. В 1996 році була відібрана кандидатом в астронавти. У вересні 2006 року брала участь в космічному польоті як фахівець, провела 12 днів в космосі, з яких 13 годин 8 хвилин провела у відкритому космічному просторі на міжнародній космічній станції.

Матеріали до теми:

• Астронавтка українського походження в Україні.
XS
SM
MD
LG