Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 29 січня.


Віктор Недоступ Київ, 29 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня Карл Бенц випустив авто, яке нарешті вже могло нормально їздити, повоєнну Німеччину обклали непосильними репараціями, а США та Китай припинили своє протистояння.

29 січня 1820 – Через десять років після того, як тяжка розумова хвороба змусила його відійти від активного суспільного життя, у віці 81-го року помирає британський король Георг III. За 60 років його правління Велика Британія зазнала і злетів, і падінь. Це і втрата американських колоній, і перетворення її на ведучу світову державу. Спадкоємцем Георга III стає його син, принц Уельський, що став правити під іменем Георг IV.

1886 – Німецький конструктор Карл Бенц отримав патент на свій "Motorwagen", триколісний автомобіль з двигуном внутрішнього згорання, – перше авто подібного типу, яке реально функціонувало. Через сім років Бенц збудує чотириколісний автомобіль, який стане основою для створення багатьох вдалих гоночних машин.

1921 – На конференції в Парижі країни-переможці в Першій світовій війні визначають суму воєнних репарацій для Німеччини. 226 мільярдів золотом мають бути виплачені упродовж 42-х років. Непомірний економічний тягар, що ліг на плечі Німеччини, призведе до падіння рівня життя в країні, різкого загострення політичного протистояння, і це стане рушійною силою до активізації комуністичних та фашистських партій і, врешті-решт, приходу до влади націонал-соціалістів.

1922 – Проіснувавши ледь більше року, об''єднана держава, куди входили Коста-Ріка, Гватемала, Гондурас і Сальвадор, припиняє своє існування.

1964 – В Інсбруку (Австрія) починаються IX зимові Олімпійські ігри, які тривали до 9 лютого. Перше місце в неофіційному командному заліку здобуває команда СРСР, в активі якої 10 золотих, 8 срібних і 6 бронзових медалей.

А у 1979 заступник прем''єра уряду Китаю Ден Сяопін і президент США Джиммі Картер підписали повномасштабний двосторонній договір, що поклав край кількадесятирічній напруженості в стосунках між США та КНР. Упродовж року між країнами встановлені дипломатичні стосунки у повному обсязі.
XS
SM
MD
LG