Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Стихійна зима.


Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Аудіозапис програми. Перший випуск: Аудіозапис програми. Другий випуск: Україна опинилася у десятці світових лідерів за кількістю жертв стихійних лих за 2006 рік. Такі дані оприлюднив Центр дослідження причин катастроф у Женеві. Очолюють рейтинг Індонезія та Філіппіни, котрі втратили велику кількість своїх громадян через тайфун і землетрус. Нідерланди і Бельгія посіли четверте й п''яте місця внаслідок спеки, від якої загинули по тисячі людей у кожній з цих держав. Україна – на восьмій позиції й причина цього – не пекуче сонце, а сувора минулорічна зима, “врожай” якої — 800 замерзлих. Цього року Небесна канцелярія значно милостивіша до України, оскільки справжня – морозяно-снігова - зима почалася тільки зараз. Чи готова влада до примх погоди цього року? Як підготувалися до морозів комунальні господарства? Чи не з’являться на українській мапі (повторюючи гіркий досвід Алчевська) нові замерзлі міста? Як вплинули густі снігопади на аварійність на українських шляхах, та як обігрівають соціальні служби людей без даху над головою?

Зиму замовляли?
“Є відповідна програма, проводилися селекторні наради, які були спрямовані на те, щоб під контролем уряду були проведені заходи щодо підготовки до зими. В першу чергу це стосується підприємств комунальної сфери”
У радянські часи жартували, що у чиновників чотири халепи: весна, осінь, літо, зима. Особливо несподіваним для комунальників “країни розвинутого соціалізму” був прихід зими. Цього року справжня, не календарна зима, “несподівано” прийшла аж наприкінці січня. І відразу її прихід відчули мешканці півтисячі населених пунктів України, знеструмлених через негоду. Чи справді зима є стихійним лихом для української влади? Міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич переконував сьогодні журналістів, що він та його відомство робить все, щоб узимку кількість трагічних випадків була “мінімалізована”.

Житлово-комунальне господарство України на дві третини застаріле й потребує ремонту, констатує заступник міністра будівництва, архітектури та

житлово-комунального господарства Григорій Семчук. А подекуди труби, каналізації, батареї поіржавіли ще більше. Водночас, запевняє він, комунальні підприємства України готові до зими: “Я не можу гарантувати, що десь якихось не може бути аварій, але в технічному плані всі підприємства були підготовлені стовідсотково”.

А для комунальників Дніпропетровська кілька років поспіль прихід зими виявлявся повним сюрпризом. Торік сильні морози буквально паралізували мільйонне місто: водії маршруток не вийшли на роботу, через сильні замети припинилося постачання свіжих продуктів у магазини. Цього року міська влада запевнила, що врахувала усі помилки торішньої стихії – до роботи взимку підготували 167 одиниць спеціальної техніки, 74 снігоприбиральники, і навіть 3 одиниці військової техніки.

І все ж таки, чому зимові холоді застають українців зненацька, і хто має відповідати за ліквідацію наслідків бурхливої стихії ? Слово – “вулиці”.

“Влада повинна бути завжди до цього готова”.

Олександр, музикант. “Провода есть провода, откуда мы знаем, когда и какой ветер подует і какой столб он свалит. При чём тут влада?”

Людмила, пенсіонерка – “Я не знаю, пусть начальство думает, ЖЕКи...”

Сергій, приватний підприємець - “Потому что у нас те люди, которые должны отвечать, они только наполняют свои карманы, вот и всё” .

Тетяна, художник-дизайнер - “Думаю, люди должны «доставать» чиновников"

Мороз та їжа – день чудовий! Серед восьми сотень замерзлих, через яких Україна стала одним зі світових лідерів за кількістю стихійних лих,
Комунальникам “привалило” роботи!
переважна більшість – люди без певного місця проживання, так звані бомжі. За найскромнішими підрахунками експертів, їх в Україні – понад 30 тисяч. Чи не найбільш пощастило столичним безхатченкам - з грудня минулого року київська влада вирішила збільшити кількість ліжок у нічліжках, а також відкрила пересувні пункти харчування. За словами заступника голови КМДА Ірени Кільчицької, для цього з міського бюджету виділяється 113 тисяч гривень щомісяця.
Ліля, 40 років. Киянка Ліля хоча і має трикімнатну квартиру у Києві, але із задоволенням відвідує безкоштовну їдальню для бездомних.


Один із пунктів пересувної їдальні можна зустріти поблизу київського ринку “Юність”. Обід коштує 2 гривні. У меню – сосиски, хліб, каша, гарячий чай. Крім цього, працівники соціальної служби роздають знедоленим теплі речі.

Міцніше за баранку тримайся, шофере! Прихід справжньої зими впливає і на водіїв. У ДАІ констатують збільшення кількості аварій на автошляхах, хоча з похолоданням у ДАІ це не пов’язують. Начальник прес-служби Державтоінспекції Геннадій Гребньов радить водіям не виїжджати далеко на своїх залізних конях: “Якщо порівнювати початок цього року з початком року минулого, то можна констатувати – збільшення аварійності є. Причому йдеться і про загальну кількість дорожньо-транспортних пригод, і число ДПТ із потерпілими, і стосовно травмованих людей. Причиною цього, передусім, є тепла зима. Кількість транспортних засобів не зменшилася, і це у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (січнем), призвело до зростання аварійності – десь у районі 40%”.

Зима, що нарешті почалася в Україні наприкінці січня, протримається не один-два дні, констатують синоптики. Загалом у лютому температура очікується мінусовою і вдень, і вночі. Але таких морозів, як торік, не буде. Прогноз для “Звуків життя” від начальника Українського Гідрометцентру Миколи Куйбіди: “Зараз через Україну переміщується досить активний циклонічний вихор. Але він визначатиме погоду в останні два дні січня у східних та частині центральних областей. 1-2-го лютого ми очікуємо переміщення через Україну ще одного циклонічного вихору. На тлі загального підвищення температури при наближенні циклону, можливі інтенсивні опади. 3-4-го лютого в Україні очікується знову зниження температури – 10-15 градусів вночі (місцями – до 20-ти). Денна температура – від 6-ти до 11-ти нижче нуля. До середини лютого погода в Україні буде нестійкою, з коливанням температури – підвищення на 3-5 градусів, зниження на 3-5 градусів”.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG