Доступність посилання

ТОП новини

«Майкрософт» випустив нову операційну систему «Вісту»: чого чекати від неї?


Мар’яна Драч Слухати: Прага, 30 січня 2007 (Radio Svoboda.Ua) – «Найгучнішою подією десятиліття» у сфері інформаційних технологій називає компанія «Майкрософт» свою новинку – операційну систему «Віста». Продаж цієї системи розпочався сьогодні одночасно у 70-ти державах світу, включно з Україною. Які ж плюси і мінуси нової програми?


Система «Віндоус Віста» має на меті спростити користування цифровими технологіями і захистити комп‘ютери від вірусів. Переваги нового продукту описує керівник «Майкрософту» Біл Ґейтс: «Все стає цифровим і платформа, яка дозволяє людям бути творчими, розбудовувати нові аплікації і використовувати нові технічні можливості – це центральний елемент, який дозволяє цьому всьому мати успіх. Тому система «Віндоус 95» була головною для своєї доби, а «Віндоус Віста» головна для доби, яку ми маємо сьогодні».

«Віста» набагато швидша

Розробка «Вісти» коштувала 6 мільярдів доларів, а рекламна кампанія почалася ще п‘ять років тому: були і рок-концерти у Нью-Йорку та шоу у Лондоні за участю персонажу Шерлока Холмса, щоб переконати людей, що «Віста» це дуже безпечно.

Одна з головних родзинок нової операційної системи це її привабливий вигляд, який створює трьохвимірна графіка. Але експерти попереджають, що «Віста» вимагає потужних машин. Сама компанія «Майкрософт» рекомендує, щоб комп‘ютери мали щонайменше 512 Mb, процесор – 1 Ghz та 15 Gb вільного місця.

Американський комп‘ютерний фахівець Річард Доерті каже Радіо Свобода, що старші комп‘ютери працюватимуть надзвичайно повільно: «Якщо у Вас новенький комп‘ютер, то все виглядатиме чудово. Якщо ж комп‘ютеру більше ніж два, чи більше років, то він може дуже сильно загальмувати. Тому спрощену систему пошуку переб’є те, що Ви чомусь друкуєте повільніше і решта речей також сповільниться».

Нова операційна система працює лише у нових комп’ютерах

Оглядачі очікують, що через рік нову операційну систему встановлять на понад 100 мільйонах комп‘ютерах в світі. Але лише 15 відсотків нині існуючих комп‘ютерів мають характеристики, де можна встановити останні версії «Вісти». Тому багато потенційних споживачів хочуть спершу оновити техніку. Вартість «Вісти», від 100 до 400 доларів, залежно від версії, також може зупинити деяких покупців. Це пояснює і те, чому попри гучну рекламну кампанію, за новою операційною системою «Майкрософту» довгих черг немає.

Крім цього, «Віста» з‘явилася на ринку у той час як багато комп‘ютерних програм можна вільно скачати з Інтернету – це серйозний виклик для компанії «Майкософт» на ринку інформаційних технологій. І ще перед тим як світ офіційно відзначив пологи нової програми, піратські копії «Вісти» почали продавати у Китаї. За ціною – близько долара.

Матеріали до теми:

• У Сполучених Штатах – чергова комп''ютерна революція.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG