Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 31 січня.


Віктор Недоступ Київ, 31 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього дня Японія змушена була відмовитись від економічної самоізоляції, Німеччина розпочала війну субмарин, Сталінградська битва завершилася, а в Америці встановили, що СНІД походить від шимпанзе.

31 січня 1854 року. Майже півроку в гавані Токіо стоїть ескадра військових кораблів США. Японія, котра більше 200 років проводила політику самоізоляції, під страхом застосування сили підписує в Канагаві договір, за яким американські судна отримують дозвіл заходити в порти Шимода і Хакодате для здійснення торговельних операцій.

1917 – Німеччина оголосила про поновлення беззастережної "війни субмарин" у Атлантиці. Атакувати будуть кожне судно, включаючи і цивільне, котре курсуватиме в зоні ведення військових дій. Першою жертвою стає американський лайнер "Хаузатонік", його торпедують, і він потопає. Всіх 25 пасажирів рятує англійське судно, що пропливає неподалік. Цей інцидент лише прискорює вступ у Першу світову війну Сполучених Штатів Америки.

1943 – У Сталінграді підрозділи 38-ї стрілкової бригади і 329-го інженерного батальйону блокують приміщення центрального універмагу, в підвалі якого розташований штаб 6-ї німецької армії. Після висунутого ультиматуму генерал-фельдмаршал Паулюс разом із групою штабних офіцерів здається у полон – Південна група військ 6-ї армії припинила опір. 2 лютого складає зброю і Північна група військ.

1958 – Здійснений запуск першого американського штучного супутника Землі "Експорер-1". Супутник встановлює наявність навколоземного радіаційного поясу.

1962 – Організація Американських Держав (ОАД) ухвалила резолюцію про вилучення зі свої лав Республіки Куби через втручання її керівництва у внутрішні справи інших держав ОАД.

А у 1999 науковці з університету Алабама (США) одержали, на їхню думку, неспростовні докази того, що вірус СНІДу бере свій початок у Африці, походить від шимпанзе і вперше перейшов до людей близько 50-и років тому.
XS
SM
MD
LG