Доступність посилання

ТОП новини

Куди ведуть зміни до Конституції


Віктор Міняйло Київ, 31 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) –Прихильники Голови Верховної Ради наполягають на подальшому просуванні до парламентської республіки, а Уряд, скидається, влаштовує статус-кво. Чи команда Президента мріє про повернення до старої редакції Конституції України?

Президент України Віктор Ющенко не говорить про скасування політичної реформи, а виключно про її вдосконалення, цитує слова представника Президента України у Верховній Раді Романа Зварича прес-служба “Нашої України”.

А його попередник на цій посаді Юрій Ключковський сказав Радіо Свобода, що вдосконалити реформу нереально, хоча й оптимально. Повернутися до редакції Конституції, яка існувала до грудня 2004 року, – не найкраще, але більш реально. За словами Ключковського, є два шляхи і обидва виходять із засади, що з тією, що сьогодні, Конституцією жити неможливо: “Перший шлях – це конструктивна робота, щоб удосконалити конституційну реформу. Він оптимальний, з моєї точки зору, стосовно результату, але він, на мою думку, абсолютно сьогодні не реальний.Я бачу варіант– 300 голосів, які ще більше нашкодять Україні, ніж сьогодні є. Оцей варіант цілком реальний. Тут запалу не бракує, ні в антикризової коаліції, ні в радикальної опозиції".

А треті третій шлях, за словами Ключковського, повернутися до того, що було: “Це не оптимальний шлях, але, чесно кажучи, він більш реалістичний”.

А Юлія Тимошенко у вівторок заявила, що її блок приступив до розробки нової редакції Конституції. Депутат-бютівець Володимир Полохало вважає, що в Україні Конституцію тлумачать, на жаль, не фахівці з конституційного права, а політики-інтерпретатори: “Тобто, пристосовують ті чи інші положення з точки зору політичної доцільності і інтересів своєї політичної сили. Позиція БЮТ інша. Конституція має бути такою, щоб будь-яка норма не мала двозначності, головна умова, що не можна допускати Україну до конституційної кризи”.

Україна поступово просувається в бік виключно парламентської республіки. Так вважає політолог Андрій Єрмолаєв: “Мова йде на сьогодні про дискусію щодо устрою політичної системи. Чи, простіше кажучи, про устрій влади. Це дійсно можна назвати конституційною реформою у тому сенсі, що змінюється кілька розділів Конституції. У цьому сенсі, як на мене, враховуючи, що база поки що зберігається в своїй основі, політична система, незалежно від поточної дискусії, в цілому має тренд, має перспективу на парламентську республіку”.

А Конституційний Суд України закінчив ознайомлення з матеріалами справи про заборону Суду розглядати конституційність конституційних змін, які набули чинності. Як повідомив голова суду Іван Домбровський, про день, коли ухвалюватимуть рішення, буде оголошено найближчим часом.
XS
SM
MD
LG