Доступність посилання

ТОП новини

Латвія шукає додаткові джерела енергозабезпечення.


Людмила Пилип Рига, 31 січня 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Євросоюз приділяє важливу роль розвитку альтернативних джерел енергетичного постачання. Європейська комісія оголосила програму „Індустріальна революція”, яка передбачає, що в 2020 році 20% енергетики повинно надходити за рахунок відновлюваних джерел енергії – таких як вітер, вода, біопаливо. У рамках цієї програми Латвія через 4 роки планує довести частку відновлюваних енергоресурсів майже до 50%.

Сьогодні майже третину електроенергії Латвія купує, в основному в Росії, Білорусії та Естонії. Ведуться переговори про постачання електроенергії з України. Однак, роблячи висновки з білоруського-російського енергетичного конфлікту, країна пробує вирішити проблему енергозабезпечення шляхом розвитку альтернативних джерел енергетичного постачання та використання відновлювальних, тобто деревини, торфу, гідроресурсів, вітряної і сонячної енергії, а також біомаси та біопалива.

Латвійці зацікавилися українським ріпаком

У Латвії розроблена програма розвитку вітрових електростанцій. Біля міста Лієпаї успішно діє одна з таких. Також значна частина електроенергії виробляють за рахунок каскаду гідроелектростанцій на Даугаві та теплових станцій. Планують будівництво і нових ТЕС, які працюватимуть на відходах деревини та вугілля. Також у країні діють підприємства, які виробляють біопаливо на основі ріпака. Окремі з них успішно співпрацюють з українськими, беручи до уваги той факт, що Україна має сприятливі умови для вирощування цієї рослини.

Комісар Євросоюзу з питань енергетики Андріс Пієбалгс під час конференції у Брюсселі, присвяченій використанню в Європі енергії на основі відновлювальних ресурсів, відзначив значні можливості Латвії у цій сфері.

Андріс Пієбалгс: „ Латвія має значний потенціал відновлювальних ресурсів для сприяння енергетичній ефективності. Це може бути відповіддю на всі важливі технологічні питання щодо використання енергії. І Латвія вже розпочала роботу в цьому напрямку. Значною мірою потенціал відновлювальних ресурсів у Латвії пов’язаний з гідроелектростанціями”.

Латвія, Литва та Естонія підписали меморандум про співробітництво у сфері відновлювальної біоенергетики. У травні цього року в Ризі відбудеться науково-практична конференція „Відновлювальна енергія – перспективи майбутнього Балтійського регіону”, в якій планують взяти участь фахівці з європейських країн для обміну досвідом у цій галузі.

Розмірковують і про атомну енергетику

Водночас експерти визнають, що недоліками джерел відновлювальної енергії є їхня залежність від природних умов, а також те, що реалізація проектів вимагає значних фінансових витрат. Тому Латвія розглядає як альтернативу навіть використання атомної енергетики. Її найближче джерело — в сусідній Литві, де розташована Ігналінську АЕС.

З огляду на те, що другий блок станції, відповідно до вимог ЄС, планують вивести з експлуатації у 2009 році, уряди Латвії, Литви та Естонії ведуть переговори щодо будівництва нового, третього енергоблоку Ігналінської АЕС. Зацікавленість у цьому проекті висловила Польща.

Однак, третій енергоблок литовської АЕС може бути побудований лише в 2014 році. Тому, за словами спікера Саейму Латвії Індуліса Емсіса, влада планує і надалі розвивати виробництво біоенергії і вже в 2010 році отримувати майже половину необхідної кількості за рахунок екологічно чистих відновлювальних ресурсів.
XS
SM
MD
LG