Доступність посилання

ТОП новини

Які наслідки матиме відставка Тарасюка для європейського майбутнього України?


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження, відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Гості Свободи: народні депутати України Андрій Шкіль (БЮТ) та Леонід Кожара (Партія регіонів).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Ведуча: Юлія Жмакіна
Юлія Жмакіна: І це все про нього. У Москві лають. У Варшаві, Брюсселі і Вашингтоні вважають одним з найпрогресивніших українських чиновників-дипломатів. Одна людина, одна країна.

Чи може відставка одного чиновника вплинути на зовнішньополітичний курс України? Відставка Бориса Тарасюка — що це за сигнал для Сходу і Заходу? Чи поставить це крапку у кадровій війні Ющенко-Янукович? Хто заступить пана Тарасюка? І чи має все це турбувати українців?

Ще два тижні тому, перебуваючи у Празі, нашим колегам на Радіо Свобода Борис Тарасюк казав, що збирається продовжувати плідно працювати.

Що змінилося за ці два тижні? Що стало причиною одноденного рішення, подати у відставку? І Президент ухвалив цю відставку. Леонід Кожара: Я думаю, що Борис Іванович Тарасюк прийняв таке відповідальне рішення і правильне рішення. Він виявив свою громадську позицію, тому що так далі тривати вже не могло. Про це нам казали й іноземні колеги. Ця ситуація почала вже нагадувати “собаку на сіні”, коли є людина, не хоче полишати своє крісло і не може працювати. Тому, я думаю, всі схвально до цього поставилися.

- Пане Андрію, що ж трапилося? Можливо, Вам відомо про щось кулуарне?

Андрій Шкіль: Звичайно, я не маю ніякої інформації щодо кулуарних домовленостей. Чутки поширювати можна, але я не дуже люблю.

Але тут про інше треба говорити. Знаєте, будь-яке рішення є добрим, коли воно є вчасним. Тобто, Президенту треба було або відразу приймати відставку Тарасюка, а не приводити в стан... Я не знаю, в якому стані опинився...

По-перше, тут дуже шкода, чесно кажучи, самого Бориса Івановича, в якій ситуації опинився він. Я погоджуюся, що працювати йому було дуже тяжко, хоча він, напевне, намагався працювати.

А з іншого боку, написати про відставку – це підставити, так би мовити, Президента.

Чому це зараз сталося? Я так розумію, що новий етап стосунків між Президентом і Партією регіонів. Бо зараз ситуація дещо змінилася. Я думаю, що прийшло в Секретаріаті усвідомлення, що ніякі закони не винні, а зміни до Конституції поклали початок зменшенню чи усушці повноважень Президента. Але не треба забувати, що Ющенко голосував за ці обмеження власних повноважень.

- В 2004 році.

Леонід Кожара: Мені так само нічого невідомо. Але я думаю, що відповідь може бути у відповідях самого пана Тарасюка. На прес-конференції, яку він вчора давав, він сказав (я дослівно не можу його цитувати), що він сподівався на скоріше рішення Шевченківського суду, друге...

- А чому ж не дочекалися? Маса запитань! Безперспективність?

Леонід Кожара: Тому, що ця справа, як на мій погляд, виглядає безперспективно. Другий раз таке ж саме рішення суд, напевне, не наважився ухвалити, оскільки воно просто абсурдне було і в перший раз.

От, я думаю, причина насправді така: просто Борис Іванович втратив надію на те, що якась легальна підстава для його перебування буде.

- Ющенко залишається Президентом. Янукович залишається Прем’єром... Що може і чого не може бути в зовнішній політиці після Тарасюка?

Леонід Кожара: Як людина, яка довгі роки займалася стратегічним плануванням у сфері зовнішньої політики, я хочу сказати, що зміна зовнішньополітичного курсу для таких країн такого розміру, як Україна, неможлива, тому що на нас впливає зовнішнє середовище.

І всі міфи про те, що Помаранчева революція змінила вектори політики, то це також міфи. Ми змінили тональність на основних напрямах нашої політики. Ми з Росією почали по-іншому говорити, але все одно ми говорили з Росією. З Заходом по-іншому.

- Ви кажете, що нова якість цього з’явилася, так?

Леонід Кожара: Так, але вектори не міняються. Вони не зміняться й у майбутньому: і через 50 років, і за 100 років.

Андрій Шкіль: Багатовекторність буде тільки в тому випадку, якщо Захід буде толерувати цю багатовекторність.

Україна визначила, є постанова ВР (хай це не закон), про те, куди ми рухаємось, і яка є кінцева мета. Чекайте нас у тій меті.

Буде дуже довгий рух. І я погоджуюсь, що після необережних заяв про НАТО, якщо буде злагоджена робота, то результат буде. Головне, щоб ми не давали приводів світові нарікати на нашу незлагоджену роботу в зовнішній політиці.

- Пан Чалий, Грищенко, Єльченко, Шпек і навіть Яценюк. Скажіть, будь ласка, на вашу думку, хто буде наступником Бориса Тарасюка?

Леонід Кожара: Четверо дипломатів, які Ви назвали, всі достойні. Один там не дипломат. Я його не знаю.

Андрій Шкіль: Я думаю, що в такій послідовності, як Ви називали, так і буде розглядатися питання...

- Тобто, Яценюк останній?

Андрій Шкіль: Так. А перший Чалий. Тобто, десь приблизно так.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Які наслідки матиме відставка Тарасюка для європейського майбутнього України? • Представники ЄС: Тарасюк користувався авторитетом у Європі. • Російські політологи дають поради наступникові Тарасюка. • У Польщі негативно сприйняли відставку Тарасюка. • Україна потребує проукраїнських політиків, вважає італійський політолог. • Подвійна відставка. • Хто буде наступником Тарасюка? • Європарламентар: "Не ясно куди прямує Україна".

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG