Доступність посилання

ТОП новини

Чим дихають у Запоріжжі.


Дімітрій Клименко Запоріжжя, 31 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Щовечора мешканці Запоріжжя відчувають сморід та спостерігають великі хмари смогу, що поглинають місто. Наслідком такої газової облоги є суттєве погіршення здоров’я жителів міста та скорочення середньої тривалості життя, запевняють медики.

"Дими Вітчизни"
На сьогодні в Запоріжжі 30 тисяч джерел забруднення, чималу долю викидів здійснює 230 запорізьких підприємств, серед яких комбінат «Запоріжсталь», «Дніпроспецсталь», «Коксохім». За словами екологів, забруднювачі викидають у повітря близько 400 видів речовин, більша частина з яких особливо небезпечні.

Змусити заводи менше труїти місто, екологи самотужки не можуть. Начальник управління з питань екології Запорізької міської ради Ігор Бройде зазначив: «Екологічна ситуація у місті достатньо серйозна. Постійно фіксуються перевищення забруднення повітря й води. Особливо по викидах стоків – неочищеної води від промислових підприємств».

Рекордсмен забруднень

При цьому ймовірність захворювання на онкологію у Запоріжжі в 10 разів більша, ніж у будь-якому місті країн Європейського Союзу, розповідають фахівці з охорони здоров’я. Також через екологічну кризу в регіоні спостерігається постійний демографічний спад. Заступник начальника управління охорони здоров’я міської ради Неоніла Чеченець наголошує: «Через сильне техногенне навантаження, запоріжці частіше хворіють, також це впливає і на періоди вагітності, і на народження дітей. При такій екології погіршується не тільки хворобливість, а й тяжкість самих захворювань, тому й скорочується тривалість життя у порівнянні з екологічно чистішими містами».

Медики впевнені, що для поліпшення екологічної ситуації потрібно негайно запроваджувати жорсткий екоконтроль для великих запорізьких підприємств та використовувати новітні технології. Але мешканці Запоріжжя в розповіді про стабілізацію екологічної ситуації вже давно не вірять.

Людмила Карпенко: «Дим як був так і є. Димлять заводи! Треба щоб очищували дим. Треба щось робити, бо таке терпіти ми більше не можемо».

Олександр Грабовський: «Диму багато. Заводи димлять, також i за рахунок машин».

Вікторія Тернова: «Треба припинити цю плавку і рятувати те, що у нас є».

Дешеві штрафи

За ініціативи міського голови Запоріжжя Євгенія Карташова, щороку проводиться екологічний семінар «Чисте Запоріжжя», у якому беруть участь представники промислових гігантів міста, де обговорюють проблеми екології, як одне з найбільш «наболілих» питань регіону. Щоправда, далі розмов справа не рухається з місця, аргумент бездіяльності – запорізькі заводи є донорами держави. Керівництву заводів дешевше сплачувати штрафи, аніж витрачати кошти на технічне переоснащення.
XS
SM
MD
LG