Доступність посилання

ТОП новини

Україна потребує проукраїнських політиків, вважає італійський політолог.


Наталка Кудрик Слухати: Рим, 31 січня 2007, (RadioSvoboda.Ua) – На місце колишнього міністра Бориса Тарасюка має прийти особа більш врівноважена, котра перейматиметься насамперед інтересами України. Так вважає італійський політолог Валеріо Фабрі, фахівець з питань євразійської політики в американському університеті Джонс Гопкінс (Johns Hopkins).

Аналітик Валеріо Фабрі вважає відставку міністра Бориса Тарасюка цілком очевидною з огляду на конфлікти у владній верхівці України. Та найбільше розчаровує той факт, що й досі Україну розділяють сили проросійські і прозахідні. Хотілося б чути вже про представників української влади як про захисників саме українських інтересів, наголосив у розмові з Радіо Свобода італійський політолог.

Валеріо Фабрі: “Якщо міністр закордонних справ говорить багато про НАТО, що Україна рухається у західному напрямку і ці заяви поділяють не всі виборці, тоді політики повинні зважати на волю виборців. Я вважаю, що Україна повинна нарешті думати сама про себе і не дослухатися до фальшивих сигналів ні з боку Європи, ні з боку Америки, ні Росії”.

Відставка свідчить про політичну кризу

Відставка міністра закордонних справ говорить про політичну кризу в державі. Наступник Тарасюка має бути більш врівноваженим у своїх політичних поглядах. На думку італійського експерта, Прем’єр Віктор Янукович скидається нині на того, хто краще презентує інтереси України.

В Італії відсутня інформація про політичну Україну, про її потенціал. Багато хто і досі помилково асоціює державу як щось єдине разом із Росією і Білоруссю, у споминах залишилася і Помаранчева революція.

А стосовно європейських амбіцій Києва, політолог Валеріо Фабрі скептично посміхається: «Нині, зважаючи на ситуацію у Євросоюзі, я не бачу якихось переваг для України щодо вступу до ЄС. Брюссель більше зацікавлений балканськими державами, ніж Україною. Натомість вступ до НАТО був би важливішим, але Євросоюз... Як на мене, такі передбачення дуже-дуже важко давати сьогодні».

У Міністерстві закордонних справ Італії повідомили, що поінформовані відставкою українського міністра, але від коментарів утримуються через відсутність глави МЗС Массімо Д’Алеми, котрий перебуває у Японії.

Матеріали до теми:

• Які наслідки матиме відставка Тарасюка для європейського майбутнього України? • Представники ЄС: Тарасюк користувався авторитетом у Європі. • Російські політологи дають поради наступникові Тарасюка. • У Польщі негативно сприйняли відставку Тарасюка. • Подвійна відставка. • Хто буде наступником Тарасюка? • Європарламентар: "Не ясно куди прямує Україна".

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG