Доступність посилання

ТОП новини

Американські компанії обвинувачені у марнотратстві в Іраку


Сергій Куделя Вашингтон, 1 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Багатомільйонні контракти американського уряду в Іраку були змарновані через недбалість приватних контракторів. Такий висновок міститься у звіті федеральних аудиторів, які перевірили виконання проектів щодо відбудови інфраструктури Іраку. Звіт обвинувачує низку американських компаній у неналежному виконанні своїх зобов’язань. Водночас законодавці в американському Сенаті готують нову резолюцію, яка б уже через півроку суттєво зменшила фінансування американської військової присутності в Іраку.

За чотири мільйони доларів, наданих із бюджету США, американська компанія “DynCorp” побудувала в Іраку басейн олімпійських розмірів та 20 домівок класу люкс для іракських урядовців. Однак, як згодом виявила контрольна комісія, побудова цих об’єктів не була передбачена у контракті.

Гроші надавали для побудови поселень американським інструкторам, але їх так і не збудували. Це лише один із низки прикладів нецільового використання бюджетних грошей в Іраку, яке, за висновками урядових контролерів, набуло масового характеру.

Окрім звичайного невиконання умов контракту, аудитори вказують і на недбалість приватних контракторів. Поліцейська Академія, збудована іншою американською компанією за 70 мільйонів доларів, виявилася позбавленою водопровідної системи. В результаті, за висновками звіту, вона перетворилися на джерело поширення антисанітарії цілим містом.

Винні зловживання чи складні умови?

За останні три роки американський уряд надав 38 мільярдів доларів на відбудову Іраку. І зараз розпочалось розслідування справ цілої низки компаній, які підозрюють у недбальстві чи зловживанні державними грошима.

Самі компанії вказують на складні умови роботи в Іраку, де майже щодня відбуваються теракти та гинуть люди. Саме хаос та відсутність безпеки ускладнюють, на думку аудиторів, зусилля для відбудови Іраку.

Найвищі американські урядовці зараз погоджуються, що офіційний Вашингтон надто оптимістично оцінював можливість швидкої стабілізації Іраку.

Майбутній командувач американськими військами на Близькому Сході Адмірал Вільям Феллон наголосив під час слухань щодо його кандидатури у Сенаті США на необхідності перегляду цілей Сполучених Штатів в Іраку: «Ми помилилися в оцінці здатності цих людей вчасно виконати усі покладені на них завдання. І я хочу зустрітися з людьми, які працюють над цією проблемою, особливо дипломатами, щоб почути їхню оцінку, що реалістично і практично. І можливо, нам треба визначити нові цілі і вдатися до реалістичних кроків, щоб досягти прогресу».

Як далі фінансувати війну

Деякі американські законодавці вже закликають переглянути бюджетні видатки на війну в Іраку. Демократ Рас Файнголд, зокрема, готує резолюцію, яка передбачає суттєве скорочення фінансування американської воєнної кампанії в Іраку вже цього року. Він пропонує вже через півроку залишити там лише невелику групу військових, відповідальних за контртерористичні операції чи підготовку іракських солдатів.

Проте група республіканців, очолювана сенатором Джоном МакКейном, хоче перешкодити планам демократів засудити нову стратегію президента Буша в Іраку. Вони вважають, що будь-яка критика дій адміністрації шкодить американським військам. Отже, їхня резолюція передбачає лише встановлення суворих вимог до іракського уряду, від виконання яких залежатиме подальша фінансова та військова підтримка Вашингтона.

Остаточне рішення Конгресу щодо цих резолюцій очікується вже наступного тижня.
XS
SM
MD
LG