Доступність посилання

ТОП новини

Як казашка стала чеським міністром.


Мар’яна Драч Слухати: Прага, 1 лютого 2007 (Radio Svoboda.Ua) – Від Казахстану до Чехії – довга дорога. Цей шлях став захопливим для казашки Джаміли Стеглікової, яка на початку січня стала чеським урядовцем. Як міністр без портфеля пані Стеглікова тепер відповідає за права людини і національні меншини у чеській владі. Джаміла Стегілкова народилася в Алма-Аті, а після закінчення медінституту в Москві стала психіатром. Коли Джамілі було 26 років, вона одружилася з чехом, який повіз її до тоді соціалістичної Чехословаччини. Як же вона стала політиком? Про це Джаміла Стеглікова розповіла Радіо Свобода.

Джаміла Стеглікова
Джаміла Стеглікова: "Мій шлях у політику починався доволі прозаїчно. Я переїхала до Чехії, у маленьке містечко на півночі, з Москви, де вчилася і починала працювати. Я була вражена тим, як люди ставляться до природи і культури. На півночі Чехії неякісне буре вугілля, яке видобувають відкритим способом. Тому цілі села і навіть міста з історичними пам‘ятками просто знищують. Мене це настільки вразило, що я цілком спонтанно вирішила з цим боротися. Коли ми організували кілька демонстрацій, я зрозуміла, що вони не мають значення. Навіть після Оксамитної революції на півночі Чехії нищили села, руйнували будинки і церкви, людей переселяли до міст. І тоді я зрозуміла, що для того, щоб впливати на те, що діється довкола мене, потрібно йти в політику".

Вступила до Партії зелених

Джаміла Стеглікова каже, що як психіатр на власні очі бачила як видобуток вугілля негативно впливає на людей і тому вирішила вступити до місцевого осередку Партії зелених: "Що власне може громадянин у маленькому місті? Іти в міськраду, тому я потрапила до міськради. Ми там засідали і я вступила до Партії зелених. Потім наші зелені потрапили у міськради, що були розташовані на околицях, де видобувають вугілля. Наш голос почав звучати дуже голосно. Люди нас чули і пішли за нами. Люди не хочуть покидати будинки, де жили їхні предки, не хочуть покидати цвинтарі, де лежать їхні предки". «Від громадянської безпорадності я прийшла до участі в уряді»

Джаміла Стеглікова говорить, що ніколи не ставилася до політики як до кар‘єри. Будучи активісткою Партії зелених до минулого року вона продовжувала працювати лікарем і викладати в університеті. А своє міністерське крісло вона пояснює підтримкою людей: "Найбільшим успіхом було те, що коли ми потрапили до парламенту й уряду, то запропонували зупинити процес, коли знищують села і міста заради видобутку вугілля. Від громадянської безпорадності я прийшла до участі в уряді, тому що я завжди мала мету, яку хотіла реалізувати. Метою не було просто зробити кар’єру. Метою була конкретна справа, і люди довкола мене були зі мною солідарні, допомагали мені".

Мріє провести через парламент антидискримінаційні закони

Як одна з чотирьох міністрів, що прийшли до чеського уряду від Партії зелених, Джаміла Стеглікова каже, що має кілька важливих завдань. У галузі прав людини вона хоче підготувати і провести через парламент антидискримінаційні закони, за зразком тих, що існують в інших країнах ЄС. Також вона хоче створити спеціальний державний орган, що займеться соціальною адаптацією меншин, зокрема для громади ромів. І, нарешті, Джаміла Стеглікова хоче, щоб інваліди мали легший доступ до громадських будівель і транспорту в Чехії.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG