Доступність посилання

ТОП новини

Венеція – перлина Адріатики.


Наталка Кудрик Слухати: Рим, 1 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Місто, що постало з моря. Із морем пов''язана і його слава, і його біда. З року в рік учені прогонозують його зникнення, але дивне місто досі тримається і манить до себе все більше і більше. Щоправда, перлина Адріатики – італійська Венеція – манить переважно туристів, бо місцеві жителі поступово її покидають.

Місто, що постало з моря.
„Усі міста світу більш-менш схожі між собою, але це не схоже на жодне інше”, – так писав у 18 столітті про Венецію її уродженець, драматург Карло Ґольдоні. Своєю унікальністю вражає Венеція і сьогодні. Місто з давніх-давен завоювало славу найромантичнішого. Закохані пари бодай раз прагнуть дістатися берегів Венеціанської лагуни, бо тут усе для них. Тиша і спокій, лагідний плескіт води, з якої буквально виростають старовинні палаци і замки. Численні канали, через які перекинуті кам”яні мости і місточки, кажуть, їх десь чотириста. Одним словом, гамір і метушня мегаполісів згадується як щось потойбічне.

Захоплення викликають венеціанські гондоли

Зовсім відсутній звичний автотранспорт. Роль таксі виконують невеликі катери.Розміром більші, маршрут яких дуже обмежений, стали «своєрідними «автобусами». А давній засіб пересування і предмет окремого захоплення – венеціанські чорні гондоли, що немов чорні лебеді повільно і поважно курсують каналами міста. За переказами, ці своєрідні човни народилися разом із Венецією. Нині у місті 5 фірм із будівництва гондол, де працюють досвідчені ремісники та інженери. Говорить працівник однієї з них: „Два місяці роботи йде на будівництво однієї гондоли, вона може служити 15 років, навіть і 30, якщо вчасно ремонтувати”.

Гондоли - венеціанське таксі.
Не хочеться вірити, що через 30 років ці гондоли слугуватимуть лише для туристів. За прогнозами італійських демографів, до 2030 року Венеція може залишитися без єдиного мешканця, нині у місті 62 тисячі жителів. Щороку сотні із них переселяються на „велику землю”. Через високу вологість важко утримувати власні будинки у гарному стані. Ціни на житло та за аренду досить високі: квадратний метр в історичному центрі коштує 6-8 тисяч євро.

Венеції загрожує глобальне потепління

Не додають оптимізму венеціанцям і останні повідомлення про стрімке глобальне потепління. Кліматолог Сальваторе Кваттроккі називає Венецію однією з перших, що потерпатиме внаслідок нових природних катаклізмів: „Оскільки кліматичні зміни передбачають підвищення рівня води у морі, звичайно, передусім Венеція та інші міста біля моря відчуватимуть підвищення температури. Венеція нині розташована майже на рівні моря”.

Щоб врятувати місто від високої води, італійські урядовці та інженери вже понад 20 років намагаються оточити місто пересувними дамбами. Третина робіт вже завершена, але проект постійно гальмують екологи, побоюючись негативних наслідків для санітарної ситуації у місті-музеї.

Та справжні романтики не переймаються чиновницькими суперечками, вони вірять у вічне існування міста, так як вірять у мрію, адже дехто і називає Венецію – місто-мрія.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG