Доступність посилання

ТОП новини

Мінекономіки роздає ліцензії на експорт врожаю-2007.


Сергій Собуцький Слухати: Київ, 1 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Видачу лiцензiй на експорт зерна найближчим часом розпочне Міністерство економіки України. За словами чиновників, дозволи видаватимуть у межах раніше встановлених квот. Водночас багато експертів говорять про незрозумілість урядового рішення про квотування експорту зерна і сигналізують про значні втрати, яких уже зазнала держава.

Зіпсоване зерно вивозять зі сховищ вантажівками...
Квотування потребувало хіба що продовольче зерно, щодо ж до фуражного зерна, то будь-які обмеження на його вивезення були недоречні, вважають фахівці аналітичної агенції “Агрокультура”. За їхніми словами, це призвело до перенасиченості українського ринку та до псування значної частини зерна.

Портові елеватори, куди завантажили зерно для продажу, як правило, не пристосовані для його тривалого зберігання, зазначають експерти. Їхній вміст можна вивантажити лише на судна. Що робити з портовими елеваторами далі,поки що не вирішили. Тим часом, зерно за час, відколи діють урядові квоти, зіпсоване настільки, що навряд чи придатне для використання. Аналогічна ситуація і на українській залізниці. До того ж, зерно, заплановане на продаж за кордоном, було зняте з внутрішнього ринку. І виходить: зерно в державі є, а реалізувати його не можна. Через це ціна на зерно в Україні висока.

“Більше отримали компанії з донецькою пропискою... ”

Фахівці агенції “Агрокультура” помітили також певні особливості розподілу експортних квот. Експерт агенції Марія Колесник, зокрема, сказала в інтерв''ю Радіо Свобода: “На нашу думку, вони є не досить прозорими. Не ті компанії, які останніми роками більшою мірою займалися експортом пшениці, отримали ці квоти. Більше отримали компанії з донецькою пропискою чи якимось чином наближені до урядових структур”.

Зіпсоване зерно.
© RadioSvoboda.Ua
У нинішньому році, за прогнозом експертів, очікують на гарний врожай зернових. Тому логічним кроком була б скасування квотування. Втім, як зазначив в інтерв''ю Радіо Свобода представник Української зернової конфедерації Володимир Лапа, логіка у кожного своя: “Є такі тенденції, прихильники того, щоб зберегти квотування і надалі, щоб в ручному режимі регулювати ринки”.

Обмеження експорту зернових викликало занепокоєння за кордоном

Урядовці, тим часом, заявляють, що подальша доля з експортом зерна визначатиметься залежно вiд ситуації iз зерновими запасами в країнi, з урахуванням очікуваних погодних умов. Лiцензiї на експорт, за словами чиновників, видаватимуть усiм компаніям, якi надаватимуть достовiрнi данi щодо наявності у них зернових.

Ситуація з обмеженням експорту зернових із України не на жарт схвилювала міжнародну спільноту. Посол США в Україні Вільям Тейлор відвідав порт «Южний» на Одещині, щоб ознайомитися із станом зерна, яке зберігається там.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG