Доступність посилання

ТОП новини

Британські слідчі передали справу про вбивство Олександра Литвиненка до прокуратури.


Олекса Семенченко Слухати: Лондон, 1 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Згідно з британськими поліційними джерелами, найімовірнішим отруйником викривача кремлівської верхівки Олександра Литвиненка був російський бізнесмен і колишній охоронець найвищих російських урядовців Андрєй Луґовой. Королівська прокуратура після вивчення справи має визначити, чи є достатньо доказів для судового процесу.

Німеччина -- науковці тестують проби води на наявність полонію 210. GSF National Research centre for environment and health. 11 грудня 2007р.
Скотланд-Ярд повідомив, що справу про вбивство Литвиненка вже передано до Королівської прокуратури. Хоча офіційно слідчі відмовляються розкрити її зміст, із поінформованих джерел британським мас-медіа стало відомо, що вона містить достатньо речових доказів проти росіянина Андрєя Луґового. Він залишив сліди радіоактивного полонію-210, яким убито Литвиненка, скрізь, де побував у Лондоні.

Проте Луґовой навряд чи може постати перед британським судом, бо російські закони забороняють екстрадицію російських громадян за кордон. Фахівець із російських проблем Джеймз Мексей зазначає: “Я вважаю дуже малоймовірним, щоб росіяни дозволили, щб підозрюваного забрали до Сполученого Королівства для карного переслідування. Таких прецедентів ще не було і, в кожному разі, росіяни вже заявили, що не дозволять цього”.

Звинувачення Литвиненка на адресу Кремля були досить серйозними

Після смерті Литвиненка 23 листопада минулого року у Великій Британії настійливо кружляють версії стосовно того, що його могли вбити за серйозні викриття, зроблені на адресу президента Владіміра Путіна та його оточення. Литвиненко написав книжку, в якій стверджував, що криваві вибухи у багатоквартирних будинках Москви та Волгодонська наприкінці 90-их років були з відома Путіна організовані російськими спецслужбами, щоб перекласти вину на чеченських сепаратистів та почати нову війну в Чечні. Кремль, звичайно, заперечує свою причетність до вбивства Литвиненка.

Луґовой зустрічався з Литвиненком у день, коли останній вперше почувся хворим. На столі бару готелю Millennium, де відбулася ця зустріч, Литвиненка вже чекав чайник із чаєм. Слідство відтак знайшло у ньому значний слід полонію.

Чи вдасться достеменно встановити замовників убивства Литвиненка?

Згідно з повідомленнями у засобах масової інформації, приватно слідчі кажуть, що навряд чи колись вдасться достеменно дізнатися, хто саме наказав убити Литвиненка. Незважаючи на впевненість слідства у причетності Луґового, сам росіянин все заперечує. Він каже, що є свідком, а не підозрюваним, і що вважає себе жертвою злочину. Преса наводить такі його слова: “Вважаю себе жертвою, бо на мене, моїх друзів і мою сім''ю у Великій Британії було вчинено напад. Тож нині справа британської прокуратури з''ясувати, як це сталося і хто це зробив”.

Тепер прокуратура вивчає справу Литвиненка. Її речник заявив, що відомство діятиме якомога швидше, проте вивчення всіх обставин усе-таки може тривати певний час. Прокуратура мусить визначити, чи є достатньо доказів для передачі матеріалів до суду. Якщо так, то британський уряд буде змушений готувати запит до російської влади щодо видачі Луґового.

Матеріали до теми:

• Навколо смерті Олександра Литвиненка й надалі чимало незрозумілого. • Романо Проді – людина КДБ? • Олег Гордієвський: «Убивцею офіцера ФСБ Росії Олександра Литвиненка був агент-нелегал із трьома фальшивими паспортами ЄС». • Батько Олександра Литвиненка презентував у Києві книжки свого сина. • ФБР США долучається до розслідування смерті колишнього співробітника ФСБ Росії Олександра Литвиненка. • У своєму вбивстві Олександр Литвиненко звинуватив президента Росії Володимира Путіна.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG