Доступність посилання

ТОП новини

Музей народної архітектури та побуту «Пирогів» забудують?


Євгенія Вятчанінова Київ, 2 лютого 2007 (RadioSvoboda.ua) — Сьогодні о 10 годині ранку відбудеться черговий пікет під стінами Київради. Цього разу незадоволені владними рішеннями академіки Національної академії наук та працівники музею народної архітектури й побуту Пирогів. Яблуко розбрату — згода депутатів на забудову 10 гектарів охоронних земель музею у жовтні минулого року.

Біля входу у музей просто неба «Пирогів» невдовзі має з’явитися розважально-спортивний комплекс, якщо Київрада віддасть 10 гектарів землі товариству «Укрінвестбуд» в оренду на 25 років. Поруч із вітряками ХІХ століття буде кінноспортивний клуб, готель, котельня з димовими трубами та автостоянка на 600 місць. Плани ж науковців інакші — козацька залога та археологічний музей.

Академік Національної академії наук Ганна Скрипник обурена з приводу можливої побудови розважального комплексу: «Музей — це своєрідна епоха ХІХ століття. І зведення будівель висотних, урбанізованих біля входу в музей спричиниться до того, що знівелюються самі цілі цього осередку, буде сприйматися з порушенням весь експозиційний комплекс. Сьогодні, коли ми маємо власну державу, коли, здається, є всі підстави для того, щоб належно поцінувати і так розтранжирену в ході історичного буття народу спадщину культурно-національну, ми, виявляється, не знаходимо достатньо розуміння і свідомості, щоб зберегти хоча б те, що було створено за радянських часів».

Таємнича фірма не вперше приміряється до околиць музею

Це уже не перша спроба заволодіти ласим шматком музею «Пирогів». 2003 року те ж товариство «Укрінвестбуд» намагалось отримати дозвіл на забудову. Тоді численні звернення громадськості до різних інстанцій загальмували це питання.

Отримати коментар із вуст керівництва фірми на момент виходу матеріалу в ефір Радіо Свобода не вдалося: контактів ні у довідкових службах, ні в інтернеті про ТОВ «Наукова-виробнича фірма „Укрінвестбуд“» немає.

Про заповідний статус «не знали». А що тепер?

У 2005 році Верховної Рада України надала музеєві статус заповідного. Відтак будь-яке будівництво всупереч генеральному планові забудови музею «Пирогів» заборонене. Ось і колізія, каже Ганна Скрипник: Київрада знехтувала постановою парламенту.

Олена Маркосян, помічник голови постійної комісії Київради з питань земельних відносин, виправдовує депутатів: «Коли депутати розглядали це питання, вони не були ще проінформовані, що закон 2005 року буде поширюватися і на частину тієї території, яку надали для цієї комерційної структури. А тому вже після того, як це з’ясувалося, проголосували про скасування надання цієї земельної ділянки. Для того, щоб це рішення скасували офіційно, його не можна просто не підписати — треба ухвалити друге рішення, проголосувати в сесійній залі Київради. Треба пройти весь регламентний порядок».

Рішення Київради начебто скасоване, однак без підпису мера. Наступна сесія — 8 лютого, на якій, за словами чиновників, «Укрінвестбудові» легітимно відмовлять.

А тим часом у музеї «Пирогів» уже встигли побувати землеміри.
XS
SM
MD
LG