Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко: говорити про об’єднання видобувних i газотранспортних активів України i Росії ще зарано


Заява Президента Росії Володимир Путін про можливу участь українських компаній у видобутку енергоресурсів на території Росії, а також створення газотранспортного консорціуму, викликала суперечливу реакцію в Україні. Якщо прем’єр Віктор Янукович припустив можливість передачі активів української газотранспортної системи в обмін на паритетну участь у газовидобуванні Росії, то, скажімо, Юлія Тимошенко – категорично проти.


«Що стосується діючої газотранспортної артерії, — це стратегічний актив України, об’єкт, над яким згідно з законом сформована державна монополія, державне управління, і все, що пов’язане із модифікацією, вимагає дуже уважного і обережного підходу. Моя позиція у цьому питанні формуватиметься на принципі реалізації українських національних інтересів», — наголосив у п’ятницю Президент України.

Напередодні, у четвер, Президент Росії Володимир Путін не виключив участі українських компаній у видобутку енергоресурсів на території Росії, а також створення газотранспортного консорціуму.

Після заяв Путіна український прем’єр Віктор Янукович припустив можливість передачі активів української газотранспортної системи в обмін на паритетну участь у газовидобуванні Росії.

Водночас «Нафтогаз України» позитивно оцінив заяву російського президента.

За словами представника компанії Костянтина Бородіна, заява Путіна відкриває шлях до напрацювання конкретних російсько-українських газових проектів: «Заява лідера Російської Федерації свідчить про те, що політична воля для допуску українських компаній у сегмент газовидобутку Росії є. Тобто фактично ми отримали політичне «зелене світло» для виходу і початку цієї роботи. Тепер на рівні господарчих суб’єктів, тобто НАК «Нафтогаз України», «Газпрому», інших компаній почнеться напрацювання конкретних проектів».

Тим часом лідерка БЮТ Юлія Тимошенко розкритикувала ідею об’єднання видобувних і газотранспортних активів України й Росії.

«Усі маніпуляції, які ведуться сьогодні навколо нашої газотранспортної системи, в обмін на якісь манівці – це є велика авантюра, афера. І це, безумовно, здача національних інтересів України. Так само, як здачею національних інтересів була і залишається «РосУкрЕнерго», – заявила Юлія Тимошенко на прес-конференції у п’ятницю.
XS
SM
MD
LG