Доступність посилання

ТОП новини

Представник ООН представив у Белграді нові пропозиції щодо статусу Краю Косово


Ініціатива ООН передбачає надання краю доступу до міжнародних організацій, однак не наголошує на його можливій незалежності.

У п’ятницю, після зустрічі в Белграді з главою групи ООН щодо Косова Мартті Агтісаарі, президент Сербії Борис Тадич заявив: «Нав’язування нам незалежності Косово було б порушенням міжнародних норм і створило б небезпечний політичний та юридичний прецедент. В даний момент парламент Сербії ще розпочав роботу. Переговори щодо створення уряду лише на початковій стадії. Тому я заклякаю лідерів усіх парламентських фракцій інформувати своїх депутатів про план Агтісаарі. Сподіваюсь, що ми можемо знайти шлях захисту національних інтересів Сербії».

А президент Косово Фатмір Сейдіу після зустрічі з посланцем ООН Мартті Агтісаарі охарактеризував план ООН у п’ятницю в Приштіні такими словами: «Група ООН, яка веде переговори щодо статусу Косово, переконана що цей процес, очолюваний колишнім фінським президентом Мартті Агтісаарі незабаром завершиться створенням незалежної держави Косово, з усіма необхідним гарантіями для всіх общин краю, насамперед – для сербської общини».

Ініціатива ООН передбачає надання краю доступу до міжнародних організацій, однак не наголошує на його можливій незалежності.

У проекті документу йдеться, що Косово й надалі перебуватиме під адміністративним керівництвом ООН і там залишатимуться війська НАТО, котрі перебувають у краї від 1999 року.

Косово офіційно є частиною Сербії, яка згодна надати регіону автономію, однак албанська більшість його мешканців вимагає незалежності.
XS
SM
MD
LG