Доступність посилання

ТОП новини

Чи загрожує ЄС «молдовське вторгнення»?


Мар’яна Драч Слухати: Прага, 2 лютого 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – Деякі європейські мас-медіа б‘ють на сполох і попереджають про так зване «молдовське вторгнення» у Європейський Союз. Насправді, сотні тисяч громадян Молдови вже подали офіційні заявки на румунське громадянство, яке стало вельми привабливим після вступу Румунії до ЄС у січні.


Молдову і Румунію розділяє понад 700 кілометрів річки Прут. Учасники демонстрації у Кишиневі закликають негайно відкрити кордон. Їхнє гасло: «Геть кордон на Пруті!».

Під час візиту до Кишинева в середині січня президент Румунії Траян Басеску визнав, що молдавани хочуть масово отримати румунські паспорти: «530 тисяч осіб чекають, щоб подати на громадянство. Анкети, які вже розглядає Посольство Румунії в Кишиневі, переважно від імені двох, а подекуди трьох чи навіть чотирьох людей. За нашою оцінкою це означає, що зараз є від 700 до 800 тисяч заявок на румунське громадянство».

Всього у Молдові проживає близько 4 з половиною мільйони осіб. Водночас уже зараз багато молдаван працюють за кордоном. За даними МВФ, кожен четвертий економічно активний громадянин Молдови нині перебуває на заробітках за межами країни. А для частини з них румунський паспорт відкриває легальний шлях до західного ринку праці.

Отримати румунське громадянство стало важче

Румунія дає громадянство не на основі місця проживання, а за національністю. І тому право на подвійне громадянство мають всі громадяни Молдови, які можуть довести, що їхні батьки, чи діди жили у Молдові, коли вона була частиною Румунії до кінця Другої світової війни. Втім, набуття румунського громадянства ускладнили у 2003 році. Подача заявки лише перший крок. Через бюрократичне сито проходить частина анкет, і навіть після другого кола громадянство отримує лише кожен десятий, мовиться в одному з британських досліджень, станом на 2003 рік. Тому представники Міністерства юстиції Румунії запевнюють західних журналістів, що масової появи «нових румунів» не буде.

А поки європейські урядовці ламають голову над тим, що ж робити з тисячами потенційних мігрантів із найбіднішої держави Європи, пересічні молдавани нарікають на нові візові обмеження. Румунія послала додаткових працівників у своє консульство в Кишиневі, але воно й далі переповнене проханнями про візи і паспорти.

Відкриватимуть і нові консульства Румунії в молдовських містах Кагул і Балті. Але попри те, що румунські дипломати нині мають зміни і вночі, і на вихідні, кількість молдаван, що відвідали Румунію, скоротилася втричі, порівняно з січнем минулого року.

Масова еміграція гальмує розвиток Молдови

Європейський Союз тим часом зібрав конференцію міжнародних донорів, які протягом наступних трьох років пообіцяли виділити Молдові понад мільярд доларів.

Масова міграція – це питання не тільки для ЄС, а й велика перепона для розвитку самої Молдови. За підрахунками, нині від 150 до майже 300 тисяч молдовських дітей виростають без одного з батьків, а ще 40 тисяч не живуть із жодним з батьків. Але поки громадяни не зможуть гідно заробляти у Молдові, навряд чи заросте і шлях на заробітки.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG