Доступність посилання

ТОП новини

В Італії на невизначений термін скасували всі матчі національної першості країни з футболу.


Геннадій Мороз Київ, 5 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua)—Цими вихідними в Італії не відбулося жодного футбольного матчу. Вперше за багато років італійська футбольна влада скасувала всі поєдинки чергового туру національної першості. Подібні екстраординарні заходи спричинила хуліганська поведінка уболівальників під час матчу двох сицилійських клубів “Катанії” та “Палермо”, що призвела до смерті поліцейського.

Заборона на проведення футбольних матчів стосується й національної збірної Італії. Цієї середи чемпіони світу і суперники збірної України у євровідборі планували зіграти контрольний матч із командою Румунії. Скільки саме Італія залишатиметься без футболу, наразі не повідомляється. Як заявив президент місцевої федерації Лука Панкалі, ситуація потребує серйозного вивчення : "Ми зупиняємо весь футбол у країні. І без серйозних змін не маємо наміру грати в майбутньому. Ми терміново збираємо спеціальну комісію для досконального вивчення ситуації. А продовжувати жити так, як сьогодні, нам уже несила".

Нагадаю, що суцільний безлад під час сицилійського дербі між “Катанією” та “Палермо” виник через те, що уболівальників однієї з них не пустили на стадіон до початку другого тайму гри. В результаті сотні людей отримали травми, десятки були доправлені до шпиталю із серйозними ушкодженнями. А один із поліцейських загинув після того, як у його автомобіль влучила ракета. Прем’єр-міністр Італії Романо Проді абсолютно згоден із рішенням футбольного керівництва країни призупинити на невизначений термін матчі чемпіонату: "Я думаю, ми отримали надзвичайно потужний сигнал, якого ще ніколи не знали. Що сталося з людьми, з нашими уболівальниками? Випадок на Сицилії волає про те, що наш спорт деградував".

За повідомленням західних інформагенцій італійська поліція заарештувала 29 чоловік. Яких підозрюють в організації безпорядків у Катанії, наслідком яких стала смерть карабінера. А тим часом Національний олімпійський комітет Італії вже розробив низку рекомендацій щодо безпеки стадіонів. Серед іншого, вони передбачають тривалу дискваліфікація арен, які не відповідають сучасним вимогам безпечного відвідування. Щоправда, нові рекомендації набувають чинності лише з наступного сезону.

У неділю свою підтримку рішенню італійської федерації футболу зупинити всі матчі в країні висловив і новообраний президент УЄФА Мішель Платіні : “Ми не повинні миритися з подібними явищами. Насильство на стадіонах необхідно викорінювати. У цьому питанні УЄФА повною мірою на боці італійської федерації”.

Наостанок я лише нагадаю, що Італія залишається також одним із суперників спільної українсько-польської заявки на проведення футбольного Чемпіонату Європи—2012 року. А переможця тендеру УЄФА повинна назвати вже у травні цього року.
XS
SM
MD
LG