Доступність посилання

ТОП новини

63 роки від початку американсько-радянської військової операції «Френтік».


Віталій Пономарьов Київ, 5 лютого 2007 року (RadioSvoboda.Ua) – 63 роки тому у Миргороді, Пирятині та Полтаві розпочалася підготовка аеродромів для військових літаків Сполучених Штатів Америки. Упродовж майже чотирьох місяців авіабази на Полтавщині використовувалися американськими «летючими фортецями» для бомбардування території нацистської Німеччини та її союзників.

Президент США Франклін Рузвельт на авіабазі на околиці Полтави. 1945 р.
1 листопада 1943 року міністри іноземних справ СРСР, США та Великобританії підписали у Москві протокол про використання американськими бойовими літаками радянських аеродромів. А 5 лютого 44-го року американські та радянські генерали узгодили план операції під назвою «Френтік», тобто «Нестримний».

Навесні на аеродромах у Миргороді, Пирятині та Полтаві були споруджені злітно-посадочні смуги для американських літаків, а для їхніх екіпажів – казарми, їдальні, шпиталі, бомбосховища, лазні, бібліотека і клуб. Говорить історик Руслана Марценюк: «У ході переговорів між урядами США, СРСР та Великобританії йшлося про військові бази на Далекому Сході, спрямовані проти Японії. Але Сталін, довго вагаючись, погодився лише на створення Полтавського аеровузла, до будівництва якого приступили у лютому 1944 року». Влітку 1300 американських важких бомбардувальників Б-17 та винищувачів «Мустанг» здійснили 18 «човникових» рейдів з аеродромів в Італії та Англії до Полтави і назад. Вони бомбардували військові об’єкти на території Румунії, Польщі, Німеччини, Югославії і при цьому знищили 160 літаків нацистів.

Натомість німецькі бомбардувальники у ніч на 22 червня здійснили наліт на Полтавську базу, зруйнувавши 44 американські «Летючі фортеці». Говорить історик Владислав Гриневич: «За декілька днів до проведення цієї операції над Полтавським аеродромом було зафіксовано німецький літак-розвідник. І ніяких заходів не було прийнято стосовно охорони Полтавського аеродрому. Є версії такі, що Сталін навмисно зробив все для того, щоб ця американська база на радянській території була німцями знищена. Інша версія полягає в тому, що це просто була така недбалість, притаманна Червоній армії».

Восени фронт відійшов від Полтавської авіабази на 800 км, бойове використання її стало недоцільним, і 19 вересня американські бомбардувальники здійснили звідти останній рейд. Операція «Френтік» завершилась 22 червня 1945 року.
XS
SM
MD
LG