Доступність посилання

ТОП новини

Оніоманія: чи можна позбутися купівельної пристрасті?


Інна Набока Київ, 5 лютого 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Оніоманія або шопінгоманія – так називають хворобливу пристрасть людини робити покупки. На думку вчених, нині в усьому світі на неї страждає 10 відсотків населення. Які ж причини цього психологічного стану, а головне – як зарадити цій недузі?

Оніоманія (від грецького слова „onios” – те, що купується) – це нав’язливе бажання робити покупки у неймовірних кількостях, незалежно від потреб, не замислюючись про наслідки. Причому для оніомана важлива не річ як така, а сам процес купівлі.Як тільки річ придбана, вона втрачає свою цінність. Ця хвороблива пристрасть відома вже понад сто років, але останнім часом вона набуває все більших масштабів.

Близько 90 відсотків тих, хто страждає на оніоманію – жінки, але не оминула вона і чоловіцтво. Купівельна пристрасть не залежить і від матеріального стану, від неї потерпають і багаті, і бідні. Ця залежність, на думку багатьох фахівців, не менш серйозне явище, ніж куріння, алкоголізм чи наркоманія. У Сполучених Штатах існують навіть товариства анонімних шопоголіків.

Все починається з усвідомлення проблеми

Не обійшло це явище і вітчизняних теренів. Втім, це й не дивно. Адже в кожному глянцевому журналі розповідається, що хоббі всіх голівудських зірок – шопінг і ніщо так не підвищує настрій, як придбання нових речей. Підігрівається шопінгоманія і рекламою, споживацькою ідеологією, суспільними стереотипами, згідно з якими постійні покупки – важлива ознака успішності людини. Провокують спалахи купівельної пристрасті й різноманітні свята, в чому ми могли і самі нещодавно пересвідчитися. Але головні причини оніоманії – психологічні, вважають вчені. Цей стан, як і будь-яка інша залежність, є лише зовнішнім проявом якихось внутрішніх проблем: емоційного голоду, самотності, недостатньої уваги інших, заниженої самооцінки, труднощів у спілкуванні. Дехто у такий спосіб намагається компенсувати нестачу розуміння, уваги, любові, лікувати депресію чи знімати стрес. Але, звичайно ж, це викликає лише нові проблеми, насамперед, почуття провини, розкаяння, конфлікти в родині, борги. Погіршується і здоров’я людини, можуть виникнути гіпертонія, виразкова хвороба, депресії, неврози, порушення сну.

Як же позбутися цієї недуги? Виявляється, це зовсім не просто. У важких випадках використовують навіть антидепресанти та різноманітні психотерапевтичні методи. Але все починається з усвідомлення проблеми і бажання її вирішити, стверджують психологи. Дуже багато може зробити і допомога довколишніх,слід приділяти більше уваги тим, хто почуває себе самотнім, частіше хвалити людей із низькою самооцінкою.

Не завадить також відверто поговорити з ними про їхню проблему. Адже більшість із тих, хто потерпає від купівельної пристрасті, чудово це розуміє і сам хоче її позбутися. Варто також пошукати якусь здорову заміну шопінгу: спорт, мистецтво, різноманітні хоббі. Адже в житті є багато цікавіших і цінніших речей, аніж ті, які можна придбати в магазині.
XS
SM
MD
LG